Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči obce Lipová-lázně se v prosinci dočkali zrekonstruované hasičské zbrojnice

Dne 29. 12. 2016 ve 14:00 hodin byla slavnostně otevřena hasičská zbrojnice jednotky sboru dobrovolných hasičů obce Lipová-lázně.

Celá rekonstrukce započala v červnu 2014, během tří let na původním místě vznikla zcela nová zbrojnice, která odpovídá potřebám jednotky sboru dobrovolných hasičů. První myšlenka zrekonstruovat hasičskou zbrojnici vznikla již v roce 2009.

Původní projekt počítal s rekonstrukcí, kdy se obec na tuto rekonstrukci snažila získat dotaci. Na budově byly zjištěny zásadní závady (budova garáží se propadala, praskaly stěny, padal strop apod.).

Od roku 2011 se začalo uvažovat o variantě zbourat původní zbrojnici a na místě bývalého „Áčka“ vystavět zbrojnici novou. Rekonstrukce ale byla finančně mnohem levnější, než její zbourání a výstavba nové na jiném místě.

Stavba byla rozdělena do tří etap

V první etapě realizované v roce 2014 došlo k vybudování nových prostor a to zasedací místnosti, špinavé a čisté šatny, sprch, záchodů, kuchyňky a kotelny.

V rámci druhé etapy byla rekonstruována věž, klubovna dětí, sušárna oděvů a technická místnost pro jednotku, výstavba nové zadní garáže a kompletní zastřešení včetně rozšíření obvodových stěn. Druhá etapa byla realizovaná od července roku 2015 do ledna 2016.

Třetí, poslední, část započala v srpnu a u konce je nyní. Při ni byly dokončeny garáže, venkovní úpravy a nový objekt plně odpovídá požadavkům hygieny, bezpečnosti práce, požadavkům vyplývajících z potřeb řešení mimořádných událostí v obci a na území okolních obcí, u nichž je JPO Lipová-lázně předurčena zasahovat.


Náklady na rekonstrukci a stavbu, její kompletní vybavení vč. zázemí a garážových stání činily necelých 10 milionů korun. Investorem byla obec Lipová-lázně výhradně jen z vlastních finančních prostředků, kdy i na poslední etapu jsme s žádosti o dotaci zůstali pod čarou.

Za tento fakt jsme povinni poděkovat starostovi a místostarostovi obce,zaměstnancům Obecního úřadu, zastupitelům a všem občanům Lipové-lázní.

Celé tři etapy realizovala stavební firma Stavitelství Knotek a spol. Stavební dozor vedl pan Ing. Dalibor Jati a technický konzultant Michal Gajdoš.

Michal Gajdoš
Sdílet