Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Žena spadla 15 metrů ze srázu u Nové Losiny na Šumpersku, hasiči jí museli najít a pak se k ní dostat pomocí lezecké techniky

Tísňová linka Hasičského záchranného sboru byla ve středu 4. 1. 2017 krátce po šestnácté hodině kontaktována oznamovatelkou pro pomoc po pádu v neznámém terénu ve směru z Nových Losin na Pusté Žibřidovice.

V hovoru se paní snažila popsat terén a okolní záchytné body místa události. Dle sdělení se ji udělalo nevolno a upadla, po chvíli došlo k přerušení telefonického spojení a operačnímu středisku se již s paní spojit nepodařilo.

Okamžitě se tedy ve spolupráci s provozovatelem linky 112 (O2) prověřila možnost získání podrobnějších lokalizačních údajů z proběhlého hovoru. K místu události ihned vyslalo operační středisko nedaleké dobrovolné jednotky Jindřichov a Hanušovice, z řad profesionálních hasičů jednotku požární stanice Šumperk.

Do pohotovosti a k případnému výjezdu byli kontaktováni příslušníci pro obsluhu spojového vozidla z Olomouce a také byla k pomoci připravena speciální technika do terénu z požární stanice Jeseník (sněžný skútr a terénní vozidlo).

Hasiči ve spolupráci s Policii ČR a na základě získaných lokalizačních údajů zahájili pátrání po zřejmě zraněné osobě. Situaci prvotně nepříjemně komplikovala nová sněhová nadílka znemožňující dojezd techniky k přesnému místu, i proto bylo řídícím důstojníkem rozhodnuto o vyslání sněžného skútru s posádkou ze stanice v Jeseníku. Hasičům a policistům se po zhruba dvou kilometrech chůze v těžce dostupném terénu podařilo paní nalézt.

Žena po pádu spadla zhruba 15 metrů do srázu, byla při vědomí a s těžkostí komunikovala. Hasiči se k ní dostali pomocí lezecké techniky a poté byla transportována na určené místo v Jindřichově a předána do péče ZZS.

Paní při tísňovém hovoru v komunikaci zmínila společnou procházku s manželem, bylo tak nutné ještě vyloučit případné hledání další osoby.

Policii se po chvíli podařilo s mužem spojit a společná vycházka manželů se tak nepotvrdila. Významnou roli při hledání sehrála místní znalost dobrovolných jednotek a ochota komunikace s myslivci a pracovníky lesů, kteří dokázali urychlit pomoc zraněné ženě v souhře se získanými lokalizačními údaji a díky možnostem technologie linky 112.

Redakčně upraveno.
Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet