Neděle 28. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Koutě na Šumavě hořel opuštěný dům, plameny nenapáchaly větší škodu

V neděli 20. listopadu 2016 v 7:12 hodin vyslalo operační středisko jednotky HZS Domažlice a SDH Kdyně do obce Kout na Šumavě k požáru opuštěného stavení. Současně byl vyhlášen poplach místní jednotce SDH. Uvnitř budovy hořelo seno.

Hasiči postupně vyskladňovali seno, rozebírali ohořelé konstrukce a dohašovali skrytá ohniska. Požár dostali pod kontrolu za necelých dvacet minut od příjezdu na místo události.

Z možných příčin vzniku požáru byla vyloučena technická závada, prošetřuje se nedbalost či úmysl. Místní jednotka nad požářištěm držela 12 hodin dohled.

05.01.2017 12:00

Policisté Obvodního oddělení Kdyně oznámili správnímu orgánu k projednání přestupek proti majetku s odkazem na přestupek proti požární ochraně. Zároveň však zaslali návrh na odložení věci, jelikož osoba podezřelá z přestupku v době jeho spáchání nedovršila patnáctý rok svého věku. Podezřelému je totiž třináct let.

Koncem listopadu přijali kdyňští policisté oznámení o požáru sena ve stodole v obci Kout na Šumavě. Jelikož vyšetřovatel hasičského záchranné sboru nevyloučil cizí zavinění, pátrali policisté po pachateli. Díky pečlivému šetření pachatele odhalili. Třináctiletý chlapec z Kdyňska chodil spolu s kamarády do staré stodoly kouřit.

S kamarádem se vsadil o krabičku cigaret, že založí požár. Mladík posbíral po zemi ležící papíry, naskládal je na sebe a na ně dal seno a zapálil je zapalovačem.

Poté co papíry začaly hořet, zašlapal oheň botou a od doutnající hromady papírů a sena i s kamarádem odešli. Seno však začalo hořet. Škoda byla vyčíslena na 500 korun.

por. Mgr. Dagmar Brožová
Policie ČR
Pavla Jakoubková
tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje
Sdílet