Úterý 7. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Berounští hasiči na silnici k obci Vráž zachránili z nakloněného autobusu 11 cestujících a řidiče

Ve čtvrtek 5. ledna v 15:49 hod. přijal operátor tísňové linky středočeských hasičů hovor oznamující dopravní nehodu autobusu, který byl částečně sjetý ze silnice, nakloněný a opřený o stromy.

Nehoda se stala na silnici II. třídy mezi Berounem a obcí Vráž (u čerpací stanice Euro Oil). Uvnitř cestovalo 11 osob a řidič, nikdo nebyl zraněn, ale všichni měli velkou obavu z převrácení autobusu na pravý bok.

Operační důstojník na místo vyslal profesionální hasiče ze stanice Beroun s cisternou Mercedes (CAS), vyprošťovacím automobilem Tatra (VYA) a velitelským automobilem Ford. Současně byl poplach vyhlášen také dobrovolné jednotce Zdice, která vyjela s cisternou Tatrou a velitelským automobilem Lada.

Krátce po příjezdu hasiči zajistili autobus proti pohybu za pomoci lanových navijáků z VYA a CAS a zachránili uvězněného řidiče a všechny cestující. Ti následně odjeli náhradním spojem. K události byl povolán sypač pro ošetření komunikace posypovou solí. Z důvodu ustavení vyprošťovací techniky policie dočasně uzavřela provoz na uvedené silnici.

Na místo byla povolána speciální technika soukromé firmy, která však ramenem jeřábu nedokázala autobus zvednout. Díky velkým zkušenostem velitele zásahu a obsluhy hasičské techniky se nakonec podařilo autobus vyprostit a předat odtahové službě k odtahu.

Zásah tak mohl být po třech a půl hodinách, strávených v mrazivém počasí, ukončen.

Jaroslav Gabriel
HZS Středočeského kraje
Sdílet