Neděle 19. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči přednášeli bezdomovcům

Loď Hermes, která je v současné době útočištěm bezdomovců před mrazivým počasím umožnila setkání bezdomovců a hasičů. Hasiči v rámci své přednášky seznámili bezdomovce s častými příčinami vzniku požáru a riziky, které jim při požárech hrozí.

Loď Hermes, která je v současné době útočištěm bezdomovců před mrazivým počasím umožnila setkání bezdomovců a hasičů. Hasiči v rámci své přednášky seznámili bezdomovce s častými příčinami vzniku požáru a riziky, které jim při požárech hrozí. 

Nositelem myšlenky uskutečnit školení o požární ochraně mezi bezdomovci je vyšetřovatel příčin požárů HZS hl.m. Prahy nprap. Radek Kislinger. „Při mé práci jsem si všiml, že činnost bezdomovců hraje velmi často roli při vzniku požárů. Během roku vyjíždíme pravidelně k požárům vzniklých při vypalovaní kabelů, k požárům chat, demolic nebo provizorních objektů, které obývají nebo obývali bezdomovci," řekl Radek Kislinger. „Bohužel, u takových požárů někdy nalézáme uhořelé nebo zraněné bezdomovce," dodal. Opravdu, z pohledu úmrtí nejsou pro bezdomovce hasičské statistiky nijak příznivé, například v roce 2007 zemřelo na území hl.m. Prahy 8 osob z toho byli 4 bezdomovci. V roce 2008 to bylo již 11 osob, z toho 6 bylo bezdomovců.

Myšlenka uskutečnit protipožární osvětu mezi bezdomovci je jedna věc. Důležitá je však její samotná realizace. Díky pochopení a skvělému přístupu Bc. Martina Klimakovského a dalších lidí z Centra sociálních služeb Praha se mohla vůbec první přednáška tohoto druhu na území hl.m. Prahy a možná také v České republice uskutečnit 5. ledna právě na lodi Hermes.

A jak přednáška probíhala? Podle Radka Kislingera je tato akce prvním krůčkem k řešení celé problematiky kolem bezdomovců a požárů. „Než jsem vůbec začal něco říkat, vyslechl jsem si několik hlasitých stížností, že bezdomovci nemají v mrazivých měsících, zejména během dne, kam složit hlavu. Říkali mi, ať jim raději postavíme víc ubytoven a oni pak nebudou zalézat do chat, sklepů nebo demolic a zakládat tam požáry. Ještě ale ten večer jim bylo dovoleno, že mohou na loď Hermes docházet už v jednu odpoledne. Myslím ale, že na konec pochopili, proč jsem za nimi přišel. Hlavně ve chvíli, kdy jsem jim ukázal opravdu drsné záběry z požářišť. Na nich mohli na vlastní oči vidět, že požár může skutečně člověka zabít nebo vážně zranit. Viděl jsem, že o tom alespoň na chvíli přemýšleli," popsal setkání s bezdomovci Radek Kislinger.

Nicméně jak se shodli organizátoři celé této akce, jejím cílem nebylo bezdomovce děsit. Pokud jen několik z nich před spaním zhasne svíčku u svého lůžka, típne cigaretu do nehořlavého popelníku nebo si dá pozor na to co má vedle provizorních kamen, nebo pokud to co viděli a slyšeli řeknou i svému okolí, pak tato akce splnila svůj účel. „Určitě v této činnosti budeme pokračovat dál. V rámci protipožární prevence mají aktivity tohoto druhu jistě smysl. Nejen záchranou lidského života či zdraví, ale můžeme také přispět ke snížení finančních nákladů, spojených s likvidací následků po požárech a se zásahovou činností samotných hasičů, dodali k celé akci její organizátoři. Do budoucna se plánuje uskutečnit ještě několik přednášek a to nejen na lodi Hermes, ale také na jiných místech, kde se shromažďují bezdomovci. Padl také návrh, že by nebylo špatné vyrazit mezi bezdomovce do terénu a prověřit v jakém stavu mají svá mnohdy provizorní obydlí ve vztahu k ochraně před požáry. Rozhodně se tím ale nebude jednat o jakousi jejich „legalizaci". Lidský život má totiž hodnotu ve všech podobách. Je proto důležité dělat vše pro jeho ochranu.

nprap. Radek Kislinger, email: radek.kislinger@seznam.cz
Bc. Martin Klimakovský, email: martin.klimakovsky@csspraha.cz

-miw-

Sdílet