Neděle 19. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči začali se sérií ledových cvičení ve Zlínském kraji

Profesionální hasiči ve Zlínském kraji začali se sérií speciálních ledových cvičení, která se zaměřují na náročné záchrany osob a zvířat z ledových ploch našeho regionu.

Profesionální hasiči ve Zlínském kraji začali se sérií speciálních ledových cvičení, která se zaměřují na náročné záchrany osob a zvířat z ledových ploch našeho regionu.

Dne 12. 1. 2009 se jednotka ze Zlína soustředila na záchranu přímo v ledové vodě zamrzlé přehrady u Fryštáku. Novinkou cvičení bylo použití speciálního záchranářského nafukovacího „chodníku“.

Nafukovací chodník o rozměru 1,25 × 5 metrů je vyroben z pevných materiálů, které odolávají většímu zatížení, oděru i teplotám. Dá se použít jak na volné vodě, tak i na zamrzlých plochách. Skvělé místo zaujímá v krizových situacích např. na nezpevněném nebo praskajícím ledu.

Správným rozložením váhy po jeho celé ploše dovoluje chodník účast více záchranářů při akci. Odpadají tak situace, kdy jištění jen jednoho záchranáře je málo účinné a spuštění člunu příliš zdlouhavé. Více hasičů znamená rychlejší pomoc a bezpečnější vytažení těla z ledové vody. Nafouknutí chodníku z tlakové lahve dýchacího přístroje zvládají hasiči asi za 20 sec.

Záchranářský chodník se dá využít i při jiných operacích a má široké možnosti použití. V případě potřeby se dají jednotlivé díly na sebe napojovat a mohou vytvořit opravdu dlouhou přechodovou plochu.

Při cvičeních jsou znovu testovány také suché zásahové obleky, které jsou právě určeny do velmi nepříznivých podmínek. Hasiči v nich zkouší nejen záchranu, ale i další možnosti pohybu a pobyt v ledové vodě.

Celé vodní cvičení bylo jištěno fixními lany a hasiči ve vodě byli pod neustálým dozorem svých kolegů. Hasiči si vyzkoušeli také práci s motorovou pilou při vyřezávání otvoru do dvacet centimetrů tlustého ledu. Obleky jsou využívány např. při vytahování aut z vody, odstraňování naplavenin z mostních pilířů nebo při záchraně uvízlých zvířat v zimních měsících.

Jen za neděli 11. 1. 2009 vyjížděli hasiči v Uherském Hradišti a v Kroměříži ke třem zásahům na záchranu zamrzlých labutí v ledu řeky Moravy. HZS Zlínského kraje má zájem na dalším odborném školení a výcviku hasičů při záchranách z ledu, a proto budou cvičení pokračovat i na dalších stanicích v kraji.

mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

-kow-

Sdílet