Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Automatizovaný externí defibrilátor si díky daru Nadace Agrofert pořídili hasiči v Hradci Králové – Pláckách

Díky grantu Nadace AGROFERT ve výši 50 000 Kč pořídil Sbor dobrovolných hasičů Hradec Králové – Plácky pro svoji výjezdovou jednotku Automatizovaný externí defibrilátor (AED).

Tyto defibrilátory jsou určeny i pro laickou veřejnost pro případy, kdy je nutné poskytnout první pomoc pacientovi s náhlou srdeční zástavou a to před příjezdem Zdravotnické záchranné služby. Včasným použitím defibrilátoru výrazně roste šance na přežití pacienta.

Hasiči byli v jeho používání proškoleni a v současné době je již zařazen do výjezdu. S případným použitím AED se počítá hlavně při asistencích na kulturních a sportovních akcích pořádaných městem Hradec Králové, kterých se jednotka spolu s ostatními jednotkami města Hradce Králové účastní.

V roce 2016 byla jednotka hasičů na Pláckách povolána HZS Královéhradeckého kraje k pomoci u 53 událostí. Mimo jiné se jednotky města podílely na odstraňování následků po přívalovém dešti v obci Výrava .

Přečtěte siBleskové záplavy zaměstnaly hasiče na Královéhradecku, silný déšť vyplavil několik obcí nedaleko Třebechovic pod Orebem

Nezbývá než doufat, že nové vybavení nebudou muset hasiči v brzké době využít v praxi.

Richard Jarka
hasiči Plácky
Hradec Králové
Sdílet