Neděle 19. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na dálnici D3 havaroval kamion, který převážel sýry

Profesionální hasiči ze stanic Tábor a Soběslav vyjeli ve čtvrtek 12.01.2017 před třináctou hodnou na dálnici D3, kde na 89. kilometru ve směru od Českých Budějovic do Prahy havaroval kamión převážející sýry.

Průzkum hasičů na místě ukázal, že kamión leží na levém boku a v jeho kabině zůstal zranění řidič. Ten se z kabiny nemohl dostat sám, hasiči tedy použili nastavovací žebříky, po kterých řidič vylezl ven. Převzala si ho ZZS. Hasiči průzkumem dále zjistili, že z palivové nádrže vytéká nafty. Únik nebyl nijak masivní. Hasiči naftovou skvrnu za silnici zasypali sorbentem, a protože k úniku došlo blízko kanálové vpusti, na mříž vpusti byla instalována magnetická kanálová ucpávka, sorbent a sorpční had.

V palivových nádržích vozu se nacházelo, podle informace řidiče přibližně 1 300 listrů nafty. Velitel zásahu si jako posilovou jednotku povolal táborský technický automobil, který disponuje přepravními nádobami na nebezpečné látky a čerpadla na přečerpávání. V průběhu zásahu se k nehodě dostavili zaměstnanci přepravní firmy. Hasiči mezitím částečně odčerpali palivové nádrže.

Protože však bylo potřeba další prázdné nádoby, velitel zásahu se dohodnul s pracovníky firmy a na místo byl přizván další automobil z kontejnerovými nádržemi. Jednotky pokračovaly v přečerpávání, a to až do 16:37 hodin. K nehodě zároveň přijel další kamión, do kterého byl hasiči i zaměstnanci firmy přeložen náklad sýrů. Převrácený kamión pak vyprostily dva tahače specializované odtahové firmy. Hasičské jednotky zásah ukončily před 19. hodinou.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet