Středa 8. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár připravil rodinu o střechu nad hlavou

Požár střechy rodinného domu v Chřebřanech na Domažlicku likvidovalo až do středečních ranních hodin šest hasičských jednotek. Zápachu kouře si majitelé domu všimli v úterý k večeru, během chvíle se ale požár rozšířil po celé střeše.

Požár střechy rodinného domu v Chřebřanech na Domažlicku likvidovalo až do středečních ranních hodin šest hasičských jednotek. Zápachu kouře si majitelé domu všimli v úterý k večeru, během chvíle se ale požár rozšířil po celé střeše. Po uhašení museli hasiči doutnající střechu celou rozebrat a dohasit. První odhady škod se šplhají ke dvěma milionům korun.

Událost byla na operační středisko oznámena v úterý 13. ledna 2009 v 17.41 hodin. Oznamovatel uvedl, že dům je velmi zakouřený a že se kouř zřejmě šíří od komínového tělesa. Z počátku se zdálo, že požár zasáhl pouze trám střešní konstrukce, když ale hasiči začali střechu rozebírat, zjistili, že oheň se dostal do celého obložení. Během několika minut byla střecha v plamenech. Na místo byly povolány další jednotky, dovezena termokamera a další dýchací přístroje, které byly pro zásah v silně zakouřeném objektu nezbytné. Starý dům právě prošel rekonstrukcí, ale střešní konstrukce byla ještě zhotovena sendvičovým způsobem, proto nebyl požár patrný z venku, ale šířil se ve vrstvě obložení. Navíc podlaha mezi prvním patrem a podkrovím byla vyplněna pilinami, což také značně komplikovalo situaci.

K požářišti bylo za pomoci dobrovolných jednotek zřízeno čerpací stanoviště a po dohodě se technikem elektráren byl vypnut v obci elektrický proud. Po uhašení požáru bylo nutné střešní konstrukci rozebrat a dohasit ohniska v obložení střechy, proto na místo dorazily dvě automobilové plošiny. Zásah hasičům ztěžoval silný mráz, kvůli kterému voda rychle zamrzala a vlivem klimatických podmínek došlo také k poruše jedné z automobilových plošin. Před jedenáctou hodinou večer se podařilo jednotkám požár lokalizovat. Až do ranních hodin hasiči rozebírali střechu a průběžně pomocí termokamer objekt monitorovali.

Místo bylo předáno majitelce domu ve středu 14. ledna 2009 v devět hodin ráno. První odhad škody způsobené požárem je dva miliony korun. Příčinou byla s největší pravděpodobností technická závada na komínovém tělese. Při požáru nebyl nikdo zraněn. Obyvatelé domu našli útočiště ve vedlejší obci.

Zasahující jednotky:
HZS Domažlice
HZS Staňkov
HZS Tachov
SDH Hostouň
SDH Horšovský Týn
SDH Mířkov

por. Mgr. Alena Marešová
tisková mluvčí

Sdílet