Úterý 16. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dobrovolní hasiči z Braňan na Mostecku se dočkali svého ručně vyšívaného praporu

Dobrovolní hasiči z Braňan na Mostecku se dočkali svého ručně vyšívaného praporu. Ten slavnostně přinesla v pátek v podvečer hasičská čestná stráž, a to v rámci výroční schůze Sboru dobrovolných hasičů v Braňanech.

Prapor hasičům předal starosta Braňan Petr Škanta. Dobrovolní hasiči tak dostali opožděný dárek k loňskému jubilejnímu 130.výročí od založení sboru. Radnici jeho ručně šitá výroba vyšla bezmála na sto tisíc korun. Dobrovolní hasiči budou slavnostní prapor vystavovat a užívat při každé významné události v Braňanech.

Ručně vyšívaný slavnostní prapor Braňan znázorňuje znak obce. Na přední stranu praporu (avers) se obvykle vyšívá hasičský znak, který v sobě může nést lipové listy, sekyrku, žebříky, přilby, hadice, proudnice a další hasičské náčiní, jež bývá znázorněno v různých grafických stylizacích. Sbory také často využívají oficiální znak Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska s velkým státním znakem ČR.

Stává se, že státní znak pak nahradí konkrétním znakem obce, městyse či města, kde sbor působí. Kromě hasičského znaku se na přední straně dále objevuje oficiální název sboru, letopočet jeho založení nebo rok pořízení praporu.

Zadní strana praporu (revers) pak náleží tradičně postavě sv. Floriána a místní historické dominantě. Součástí zadní strany praporu jsou i typická hasičská hesla, která jsou vyšita ozdobným písmem.

Výjezdová jednotka SDH Braňany v loňském roce zasahovala u dvanácti zásahů.

JV PRESS / Jan Vraný – www.jvpress.cz
Sdílet