Neděle 19. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Minulost, současnost a budoucnost projektu MOST

Projekt MOST- Moderní otevřené studium – Další profesní vzdělávání dobrovolných hasičů v ochraně obyvatelstva – realizovaný Ústřední hasičskou školou SH ČMS Jánské Koupele byl zdárně ukončen ve všech třech krajích.

Vážení čtenáři, dovolte, abychom Vás informovali o projektu MOST.

Projekt MOST- Moderní otevřené studium – Další profesní vzdělávání dobrovolných hasičů v ochraně obyvatelstva – realizovaný Ústřední hasičskou školou SH ČMS Jánské Koupele byl zdárně ukončen ve všech třech krajích, to je Moravskoslezském, Jihomoravském a na Vysočině. Celkem bylo proškoleno v 85 různých kurzech na 22 různých místech 1476 frekventantů. Všechny kurzy byly lektorovány odborníky na danou problematiku, především ve zdravovědě, ochraně obyvatelstva, záchraně na vodě a psychologii pak aktivními záchranáři, kteří přinesli do výuky nenahraditelné zkušenosti ze své každodenní praxe.

Je pochopitelné, že vzhledem k omezeným finančním prostředkům jsme nemohli uspokojit všechny zájemce. Zájem o vodácké a zdravotnické kurzy více než dvojnásobně překročil možnou nabídku. Aby Ústřední hasičská škola Jánské Koupele, jako předkladatel projektů získala granty, musela se zavázat, že jednotlivé aktivity udrží i v dalších letech po ukončení financování z ESF a státního rozpočtu ČR. A tak se také nyní děje. Na stránkách ÚHŠ pod projektem MOST najdete novou nabídku těch kurzů, které jsme v rámci tří krajů již realizovali, ale také dalších, které připravujeme jako reakci na požadavky našich frekventantů. Jde například o kurzy pro lezce, vodácké kurzy, kurzy první pomoc či kurzy práce s mládeží. Nezapomněli jsme ani na počítačovou gramotnost a psychologii. V nejbližší době naleznete na níže uvedených stránkách i kurz fundraisingu – „Jak napsat projekt". Doufáme, že si z předkládaných kurzů vyberete, případně, že nám napíšete, které chybí a potřebujete. Předkládané kurzy jsou dostupné všem, bez ohledu na kraj, ze kterého jste.

Dalším výstupem naší činnosti jsou všechny příručky, které vznikly v rámci projektu a které začneme během února distribuovat prostřednictvím www stránek projektu. Některé jsou dobré, některé mimořádné. Naprosto unikátní je příručka „ První pomoc trochu jinak" autora MUDr. Juljo Hasíka, která je nyní v tisku. Je specificky zaměřená, poukazuje na takzvaně „osvědčené", ale nevhodné postupy a likviduje ustálená tabu a naopak vysvětluje a učí ty postupy, které vedou k záchraně života. Žádná latina, ale srozumitelná a pochopitelná čeština. Domníváme se, že by si ji měl přečíst a nastudovat každý hasič a záchranář.

Snažíme se o získání dalších grantů i v rámci ostatních krajů, předkládáme projekty, ale jak víte z novin a televize, prostředky poněkud váznou a byrokracie je úděsná.

Další informace najdete na našich stránkách www.projekt-most.cz/2009 nebo na stránkách www.uhs.cz. Své připomínky, názory a náměty nám můžete zasílat na email info@projekt-most.cz.

Těm, kteří se projektu zúčastnili, ať již jako frekventanti nebo jako lektoři, či zajišťovali místnosti, ubytování, stravování a desítky dalších činností děkuji, a těším se na další spolupráci.

Za kancelář projektů MOST a SH ČMS, Ústřední hasičskou školu SH ČMS Jánské Koupele
Mgr. Vít Dvořák 

-miw-

Sdílet