Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Další ostravští hasiči trénovali na hlučínské štěrkovně záchranu osob z ledu, tentokrát směna C

Profesionální hasiči ze dvou ostravských stanic HZS Moravskoslezského kraje (Fifejdy a Jih, směna C) trénovali ve středu 18. 1. 2017 na oblíbené štěrkovně v Hlučíně (okres Opava) záchranu osob, které se dostaly pod led, nebo pod nimi led prasknul a skončily v ledové vodě. Vyzkoušeli několik způsobů záchrany.

Ve středu dopoledne bylo v Hlučíně a na štěrkovně přijatelných mínus pět stupňů Celsia. Už ze začátku minulého týdne zde na ně čekal vyřezaný otvor v ledu o nepravidelných rozměrech odhadem 4 × 3 metry, stále obehnán viditelnou červenobílou bezpečnostní páskou, zatíženou ledem. Tloušťka ledu na hladině se zde drží na hodnotě přes 20 centimetrů.

Cvičící hasiči ze dvou ostravských stanic HZS MSK se střídali v tréninku čtyř způsobů záchrany tonoucích osob – pomocí nastavovacího žebříku, páteřní desky, nafukovacích záchranných saní RS5 a pomocí obyčejné hasičské hadice. Vyzkoušeli si také pohyb a pocit v ledové vodě.

Profesionální hasiči z HZS MSK cvičí na ledu ve všech šesti okresech kraje. Hlučínští (i dobrovolní) a ostravští na zmíněné štěrkovně, například opavští a krnovští na zamrzlé řece Opavě, českotěšínští zase na vodní nádrži Hrabina.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet