Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Havířovští hasiči už mají mezi chirurgy jméno

Podruhé během prvních dvou lednových týdnů vyměnili profesionální hasiči z havířovské stanice hadice, proudnice či žebříky za jehlové pilníky. Zatímco na Nový rok vyjeli do zdejší nemocnice odstranit prstýnek z chirurgické oceli mladíkovi z oteklého pravého prostředníčku

Podruhé během prvních dvou lednových týdnů vyměnili profesionální hasiči z havířovské stanice hadice, proudnice či žebříky za jehlové pilníky. Zatímco na Nový rok vyjeli do zdejší nemocnice odstranit prstýnek z chirurgické oceli mladíkovi z oteklého pravého prostředníčku, což se jim asi za dvacet minut povedlo, tento týden již chirurgické oddělení vyslalo dalšího mladého muže přímo na stanici HZS MSK. Všechno potřebné nářadí stejně čekalo v dílně u hasičů…

Muž měl prsten z chirurgické oceli, která úspěšně odolává všemožným pokusům o přestříhnutí, nasazen na prsteníku levé ruky. Prst mu pěkně natekl a hrana prstenu již do něj stačila vyřezat druhý kroužek, tentokrát krvavý.

Hasiči se chopili stejně jako v prvním případě jehlových pilníků. Upilovaná mezera rostla jen velmi pomalu a kvůli zahřívání odolného materiálu museli zachránci dělat přestávky. Opět zhruba za dvacet minut ale byl mužův prst po přepilování a roztáhnutí prstýnku kleštěmi vysvobozen.

Profesionální hasiči se však častější výpomoci lékařům v podobných případech brání, aby se nestala pravidlem. Jejich záchranná činnost je přece jen zaměřena „trochu" jinak. A nemocnici na to již upozornili.

„Samozřejmě, že v neobvyklých případech vždy rádi pomůžeme, ale nebylo by lepší, kdyby si v nemocnici podobné pilníčky v desetikorunových částkách zakoupili? Určitě by to pak zvládli ještě lépe než my," poznamenal velitel stanice Pavel Budina.


por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje 

-miw-

Sdílet