Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči pomáhali u dopravních nehod a sami se stali jednou z obětí

Dne 15. 1. 2009 znovu vyjížděli hasiči na pomoc po několika haváriích a nehodách na Zlínsku.

Dne 15. 1. 2009 znovu vyjížděli hasiči na pomoc po několika haváriích a nehodách na Zlínsku.

V 09:55 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po havárii osobního auta zn. Opel Astra ve Lhotce. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na namrzlé a zasněžené vozovce řidička čelně havarovala do vzrostlého stromu u silnice.

Nárazem došlo k poškození přední části vozu a k úniku provozních kapalin na vozovku. Aktivovaný airbag uchránil řidičku před zraněním. Hasiči vozovku zasypali sorbenty a očistili od kapalin. Po dobu zásahu složek integrovaného záchranného systému byla omezena průjezdnost silnice.

Ve 13:01 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po havárii osobního auta u Hvozdné.

Na místo znovu vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozem. Po příjezdu na místo bylo zjištěn, že ve známých serpentinách mezi obcí Hvozdná a Slušovice došlo k havárii osobního auta zn. Š Felicia combi.

Havárie se stala v úseku silnice, která není v zimě udržovaná a jízda je jde vyznačena jen na vlastní nebezpečí. Řidič havaroval na zasněžené vozovce, když nezvládl jednu ze zatáček. Vyjel mimo silnici a skončil pod srázem v porostu. Při havárii došlo k úniku provozních kapalin a olejů do půdy.

Vzhledem ke špatné sjízdnosti trval dojezdový čas hasičů téměř dvacet minut. Nakonec ale hasiči přijeli až k havarovanému vozu a zásahový speciál odstavili na silnici. Po průzkumu bylo rozhodnuto, že osobní auto bude vyproštěno pomocí navijáku.

Strojník speciálu (Renault Midlum 4×4) nasedl a chtěl vozidlo otočit. Při couvání a v minimální rychlosti se utrhla zadní náprava ze zasněženého povrchu a svezla se po skrytém náledí. Neovladatelný vůz se dostal mimo vozovku, kde se celý převrátil na bok. Při havárii nebyl nikdo zraněn.

Velitel zásahu okamžitě informoval operační středisko, policii a nechal si vyslat speciální vyprošťovací vozy jak hasičů, tak i asistenční služby motoristům.

Před příjezdem jeřábů musela být vozovka ošetřena silničáři. Vyprošťovací speciály museliy na poslední úsek cesty nasadit řetězy. Jen usazení a zajištění jeřábů trvalo na komplikovaném místě asi čtyřicet minut. Samotné vyprošťování tak bylo zahájeno až v sedmnáct hodin.

Nelehké vyproštění havarované cisterny, která byla nejdříve postavena na kola a následně vytažena na silnici, trvalo další dvě hodiny.

Teprve po zvednutí cisterny a vytažení se odhalilo celkové poškození pravé strany speciálu. Nárazem utrpěla jak kabina, tak i nástavba. Způsobená škoda se odhaduje na 300 tis. Kč.

Hasičským jeřábem bylo po vyprošťování cisterny nakonec vytaženo i havarované osobní auto z lesa.

V 17:49 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při vyproštění chodce po nehodě v Otrokovicích.

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v části Baťov došlo k dopravní nehodě mezi osobním autem a chodcem. Chodec byl z přechodu pro chodce nárazem auta odhozen na strom a utrpěl vážné zranění. Před příjezdem hasičů se mu snažil pomoct i řidič z osobního auta, který ho v podřepu podpíral.

Hasiči z otrokovické stanice byli na místě už za tři minuty od výjezdu a okamžitě zraněnému poskytli první předlékařskou pomoc i zajištění jeho základních životních funkcí. Po příjezdu zdravotnické záchranné služby byl předán do péče lékaře a urgentně odvezen do nemocnice.

mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

Sdílet