Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rozsáhlý požár hospodářského stavení v Dolní Bečvě

Dne 15. 1. 2009 v 17:35 hod. byli hasiči informováni o požáru hospodářského stavení v Dolní Bečvě. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí se dvěma cisternami a jednotka hasičů z povolání města Rožnov pod Radhoštěm s dalšími dvěma vozy.

Dne 15. 1. 2009 v 17:35 hod. byli hasiči informováni o požáru hospodářského stavení v Dolní Bečvě.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí se dvěma cisternami a jednotka hasičů z povolání města Rožnov pod Radhoštěm s dalšími dvěma vozy. Jako posilové jednotky byly vyslány sbory dobrovolných hasičů obcí Dolní Bečva, Prostřední Bečva, Horní Bečva a Hutisko-Solanec. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k rozsáhlému požáru hospodářského stavení u rodinného domu.

Požár zpozorovala sousedka, která také ihned volala o pomoc na tísňovou linku hasičů. Jako první na místo dorazili hasiči z Rožnova pod Radhoštěm.

Už při příjezdu byl vidět sílící požár, který zasáhl značnou část střechy stavení. Velitel potvrdil rozsáhlost požáru a vyžádal si další posily. Hasiči bleskově natáhli vodní proudy a začal intenzivní zásah jak z venkovních, tak i vnitřních prostor.

Uvnitř hořící stodoly museli hasiči pracovat v dýchacích přístrojích. Prioritou bylo zastavit plameny před rozšířením na blízký rodinný dům. Požár se rozšířil i na uskladněné věci ve stavení. Plameny zasáhly zaparkované osobní auto zn. Lada Niva na LPG. Hasiči museli auto nejen uhasit, ale také ochlazovat tlakovou nádobu na plyn proti případnému výbuchu.

Požár se podařilo hasičům lokalizovat po čtyřiceti minutách hašení. Celková likvidace požáru byla hlášena až za další hodinu. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn. Do bezpečí se včas dostala také domácí zvířata a psi.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo požáru jen předběžně ohledáno a další šetření bude pokračovat v pátek ráno.

Vyšetřovatel zjistil, že majitel dnes odpoledne kolem šestnácté hodiny dal do letní kuchyně v hospodářském stavení vařit jídlo pro psy. Na jídlo zapomněl a odjel do obce Zašová. Po dobu jeho nepřítomnosti došlo k vyhoření jídla a vzniku požáru.

Plameny se postupně rozšířily z kuchyňky do vnitřních prostor stavení a dál na půdu a střechu. Požár zničil nebo poškodil značnou část vybavení, zahradních a zemědělských strojů i dalších zařízení. Střecha byla zničena ze dvou třetin. Způsobená škoda byla vyčíslena nejméně na 800.000 Kč. Z této částky připadá 300 tis. na vybavení a 500 tis. na stavební část.

Zásahem hasičů se naopak podařilo zachránit část hospodářského stavení, které bylo určeno pro podnikání a hlavně nový rodinný dům. Uchráněné hodnoty tak byly odhadnuty na 4 mil. Kč.

Příčinou vzniku požáru byla určena nedbalost majitele, který ponechal elektrický vařič bez dozoru.

mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

-kow-

Sdílet