Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči asistovali Státní veterinární správě při likvidaci nakaženého chovu slepic a kachen v Lověšicích na Přerovsku

Jednotky tří profesionálních stanic HZS Olomouckého kraje se během sobotního dne 21.01.2017 podílely na asistenci při likvidaci chovu slepic a kachen v Lověšicích na Přerovsku na základě potvrzení nákazy ptačí chřipkou. Státní veterinární správa po předchozí dohodě určila časový termín likvidace a vyžádala si součinnost profesionálních hasičů, poté co v předchozích dnech potvrdili typ nemoci virem H5N8.

Hasiči asistovali při odchytu několika stovek kusů nakažených slepic a v desítkách kusů kachen, ty návazně byly utraceny. U události zasahovaly jednotky požárních stanic Olomouc, Prostějov a Přerov se specializovanou technikou pro zajištění protichemické ochrany a bezpečnosti.

Hasiči a pracovníci krajské veterinární správy svou činnost vykonávali protichemických oblecích při dodržování stanovených metodických postupů z důvodu zachování maximální ochrany. Likvidovaný chov následně připravili do transportních vaků, které poté převzala specializovaná asanační společnost. V závěru hasiči provedli celkovou dekontaminaci zasahujících včetně využívaných prostředků a dopravní techniky.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet