Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasič cestou do práce pomohl u vážné nehody nedaleko Drnovic, z hořícího vozidla vytáhl zraněného muže

Ráno v neděli 22. ledna 2017 jel nprap. Petr Studený, hasič z blanenské požární stanice, do práce. Nedaleko Drnovic na Vyškovsku viděl již z dálky neobvyklou záři. Po chvíli uviděl osobní automobil, který následkem dopravní nehody hořel a nacházel se mimo vozovku v příkopu.

Požár se z motoru již dostal do kabiny vozu. Vedle nehody stál muž, který telefonoval a potvrdil, že uvnitř auta se nachází člověk. Petr Studený nemohl vzhledem k poloze auta otevřít jeho dveře. Neváhal a zraněného muže vyprostil bočním oknem.

Následně zraněného řidiče odtáhl asi 10 metrů od vozidla, kde jej předal do péče již zmíněnému muži. Pro silné podezření, že je uvnitř vozidla další osoba, se k vozidlu vrátil, provedl průzkum kabiny a začal automobil hasit vlastním hasicím přístrojem. Hašení již bylo pro velkou intenzitu a rozsah požáru neúčinné. Zároveň v době, kdy se pokoušel požár lokalizovat, oznámil událost na tísňovou linku hasičů.

Na místo přijela jednotka HZS ze stanice Vyškov a dobrovolní hasiči z Drnovic. Přijela také posádka záchranné služby, která zraněného muže ošetřila a následně transportovala do nemocnice. Žádná další osoba na místě nehody již nebyla nalezena.

Petr Studený beze zbytku naplnil služební slib, který každý příslušník bezpečnostního sboru skládá při svém nástupu. Svým hrdinským činem dobrou pověst našeho sboru vyzdvihl a bez váhání nasadil vlastní život pro záchranu života druhého.

Budu se vždy a všude chovat tak, abych svým jednáním neohrozil dobrou pověst bezpečnostního sboru. Služební povinnosti budu plnit řádně a svědomitě a nebudu váhat při ochraně zájmů České republiky nasadit i vlastní život.

Jmenovaný příslušník slouží u HZS od roku 1992. V současnosti zastává post velitele družstva na požární stanici Blansku.

Za tento čin mu patří velké poděkování, které mu touto cestou jménem Hasičského záchranného sboru vyjadřuji,

ocenil přístup blanenského hasiče ředitel Územního odboru HZS JmK v Blansku plk. Martin Oujezský.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet