Neděle 19. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jednotka SDH Ostrov zasahovala v roce 2008 u 211 zásahů

V roce 2008 vyhlásilo Město Ostrov výběrové řízení na pořízení nové cisterny pro potřeby dobrovolné jednotky v Ostrově. V současné době naše jednotka disponuje dvěmi cisternovými vozy a to na podvozku Liaz z roku 1988 a Tatra z roku 1998. S pořízením nového vozu by se z výjezdu vyřadila cisterna na podvozku Liaz. Na financování nové cisterny se podílí Město Ostrov, Karlovarský kraj a Ministerstvo vnitra ČR.

V roce 2008 vyhlásilo Město Ostrov výběrové řízení na pořízení nové cisterny pro potřeby dobrovolné jednotky v Ostrově. V současné době naše jednotka disponuje dvěmi cisternovými vozy a to na podvozku Liaz z roku 1988 a Tatra z roku 1998. S pořízením nového vozu by se z výjezdu vyřadila cisterna na podvozku Liaz. Na financování nové cisterny se podílí Město Ostrov, Karlovarský kraj a Ministerstvo vnitra ČR.

Naše jednotka byla vyslána k celkem 211 mimořádným událostem, z toho se jednalo o 58 požárů, 61 dopravních nehod, 55 technických pomocí, 14 planých poplachů, 20 úniků látek a 3 prověřovací cvičení.

Na zbrojnici byl v listopadu díky sponzorskému daru pořízen záložní svolávací sytém, který hasiče informuje o poplachu pomocí SMS zprávy. V prosinci byl zakoupen bezdotykový teploměr s laserovým zaměřením používaný pro měření teploty na požářišti a k vyhledávání skrytých ohnisek.

K nejzávažnějším událostem roku

Dne 21.2. v 01:22 hodin vyjela naše jednotka k požáru dřevěné kůlny v ulici Nad Nádražím. Kůlna byla požárem zcela zničena, z objektu byly vyneseny 3 propan-butanové láhve. Na začátku měsíce března se přes naše území přehnala větrná smršť. Pro hasiče znamenala 5 zásahů na padlé stromy a utržené střechy. V tomto měsíci se také naše jednotka zúčastnila pátrání po dvou utonulých osobách, které se pokoušely neúspěšně sjet jez v Radošově. Čtyřikrát v tomto roce jsme hasili požár v objektu bývalé stanice mladých přírodovědců.

V červnu došlo k závažné dopravní nehodě nákladní soupravy nad Jáchymovem. Tahač s návěsem prorazil svodidla a zůstal zaklíněn viset nad obydlenými domy. Na konci června se také v Jáchymově srazila dvě osobní auta. Jedno po nárazu skončilo na střeše v potoce, přibližně dva metry pod úrovní vozovky i s cestujícími. Dvě jednotky hasičů provedly vyproštění zraněných a jejich opatrný transport do vozů záchranné služby, neboť bylo podezření na poranění páteře.

Dne 8.7. byla ve 20:05 nahlášena vážná dopravní nehoda na železničním přejezdu v Hroznětíně. Zde se srazil kamion s osobním vlakem. Výsledkem srážky byl jeden mrtvý a pět zraněných osob. 11.7. v 19:44 došlo k požáru v bytě panelového domu v Kolárově ulici. Následkem tohoto požáru došlo k zakouření čtyř pater domu a hasiči byli nuceni dům z části evakuovat. Dva lidé byli ošetřeni záchrannou službou. 5. a 12.8. došlo také k závažným dopravním nehodám, při obou bylo nutno řidiče vyprošťovat pomocí hydraulických nástrojů. 25.8. byl nahlášen požár domu v Jáchymově, místo ohně však hasiči na půdě nalezli pěstírnu marihuany. Případ si převzala PČR. 28.8. chvilku před polednem vzplanulo strniště u Vykmanov. 4 jednotky s plameny bojovali několik hodin. 26.10 vzplanul stoh slámy v Květnové. Majitel doplatil na dětskou hru, požár likvidovali hasiči ze 4 jednotek požární ochrany. Dne 29.10 došlo v Jáchymově k výbuchu propan-butanu v lokále restaurace, kde probíhala částečná rekonstrukce. V objektu byla mírně narušena statika. 11.11. havaroval další nákladní vůz nad Jáchymovem. Cizí statní příslušník, který zdejší komunikaci neznal, ji podcenil a vůz již nedobrzdil. 18.11. půl hodiny před půlnocí došlo k požáru střešní nástavby rodinné vily v Dalovicích. Škoda byla vyčíslena na několik milionů korun. Při zásahu došlo ke zranění jednoho ze zasahujících hasičů (HZS). Požár likvidovalo 6 jednotek hasičů. 28.11. se stala tragická dopravní nehoda přímo v centru Ostrova. Po střetu dvou vozidel se jedno odrazilo a srazilo dvě chodkyně. Jedna na místě zemřela, druhá byla převezena do nemocnice. Na Štědrý den jsme hasili požár svíček na místním hřbitově, z čehož se stává po dobu posledních tří let naše malá tradice.

SDH Ostrov (občanské sdružení) Dne 19.1. proběhla výroční valná hromada SDH Ostrov, 8.3. jsme pořádali reprezentační ples v Domě kultury v Ostrově, který navštívilo na 25O návštěvníků, 16.5. jsme navštívili výstavu Pyros v Brně, 31.5. proběhl další ročník soutěže v požárním útoku, jež se konala v Zámeckém parku, dále jsme tentýž den prováděli ukázky na dětském dni, který byl věnovaný mentálně a tělesně postiženým dětem v Květnové. 1.6. jsme provedli ukázky techniky v rámci dětského dne u MDDM Ostrov, 14.6. na Andělské Hoře a 24.6. v MŠ na Krušnohorské ulici. Na začátku července jsme pořádali letní dětské soustředění a druhý turnus proběhl na konci srpna. Na konci srpna jsme také navštívili výstavu hasičské techniky v Přibyslavi PyroCar, a zúčastnili jsme oslav 135. výročí založení hasičů v Jáchymově. V září to pak byly oslavy 140. let hasičů v Nejdku. 5.12. jsme opět pořádali Mikulášskou besídku v nemocnici v Ostrově a pak i na hasičské zbrojnici.

V roce 2009 plánujeme pořádání plesu (7.3. v DK Ostrov), soutěž v požárním útoku, dětské dny, letní soustředění pro děti (červenec) a Mikulášskou besídku (5.12.). Všem našim příznivcům a sponzorům velice děkujeme za podporu a přízeň a srdečně Vás zveme na naše akce.



Všelko Pavel


-swo-

Sdílet