Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Jihomoravském kraji modernizují zásahovou techniku

Nový třicetimetrový automobilový žebřík Magirus na podvozku Iveco doplnil zásahovou techniku profesionálních hasičů ve Vyškově. Nový žebřík v pořizovací hodnotě téměř 14 milionů korun nahradí automobilový žebřík na podvozku IFA, který je ve strojním parku vyškovských hasičů přes 30 let.

Nový třicetimetrový automobilový žebřík Magirus na podvozku Iveco doplnil zásahovou techniku profesionálních hasičů ve Vyškově. Nový žebřík v pořizovací hodnotě téměř 14 milionů korun nahradí automobilový žebřík na podvozku IFA, který je ve strojním parku vyškovských hasičů přes 30 let.

Nový mechanismus může být využíván k dopravě hasičů nebo lidí zachraňovaných z výšky při evakuaci pomocí přepravního koše nebo po stupních žebříku, a také pro přepravu zraněných pomocí nosítek uchycených v držáku na přepravním koši. Koš je vybaven i konzolou pro slaňování a zařízením pro zvedání břemen do hmotnosti 1500 kilogramů. Žebřík lze využít také pro hašení pomocí hadice napojené na otočnou proudnici na přepravním koši, ve výbavě vozidla je rovněž přenosná motorová centrála s halogenovými světlomety pro osvětlení místa zásahu.

Kromě uvedeného automobilového žebříku Iveco Magirus nyní jihomoravští hasiči přebírají také další vozidla, pořízená z prostředků za rok 2008. Z programu obnovy techniky získali pět cisternových automobilových stříkaček. Cisterny na podvozku MAN jsou určeny pro stanice v Brně-Slatině, v Rosicích, ve Vyškově, Slavkově, a v Kyjově. Novou cisternu na podvozku Iveco v technickém provedení včetně hydraulického vyprošťovacího nářadí získá stanice v Židlochovicích, další obdobnou cisternu v technickém provedení na podvozku MAN dostanou hasiči ze stanice v Bauerově ulici v Brně u areálu BVV.

Strojní park zásahové techniky doplní rovněž technický automobil chemický na podvozku Iveco s motorovým člunem, který obdrží centrální stanice v Hodoníně. Brněnská centrální stanice v Lidické ulici bude vybavena novým protiplynovým vozidlem na podvozku MAN, který nahradí obdobné, ale zastaralé vozidlo LIAZ.

Krajské ředitelství HZS kraje bude vybaveno speciálním technickým automobilem ADR na podvozku Volkswagen Transporter, předurčeným k zásahům s použitím výbušnin a s nasazením záchranných psů. K efektivnímu řízení větších zásahů budou centrální stanice v Brně, Břeclavi a ve Znojmě vybaveny novými velitelskými automobily Mitsubishi Outlander. Další nový automobil stejného typu bude sloužit k výjezdům příslušníků oddělení zjišťování příčin požáru v okrese Blansko. Stanice ve Vyškově získá nový rychlý zásahový automobil Mitsubishi L 200, určený zejména k výjezdům k odstraňování následků dopravních nehod na dálnici D1.

Kromě nových zásahových vozidel bude současný strojový park HZS Jihomoravského kraje doplněn o další hydraulické vyprošťovací zařízení, protichemické oděvy a další výzbroj. Celkové náklady na modernizaci zásahové techniky HZS Jihomoravského kraje za rok 2008 dosáhly 58 milionů korun.



por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje


-swo-

Sdílet