Neděle 19. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Mimořádné prověřovací cvičení pro dobrovolné hasiče na Zlínsku

Dne 16. 1. 2009 ve 14:31 hod. bylo vyhlášeno speciální ledové cvičení také pro vybrané jednotky dobrovolných hasičů ze Zlínska. Profesionální hasiči mají zájem nejen na zdokonalování vlastních příslušníků, ale také na zkvalitňování spolupráce a výcviku dobrovolných hasičů v kraji.

Jednou z mimořádných a aktuálních událostí je nácvik záchrany osob z ledových ploch. Velitel zlínské stanice se rozhodl, že v letošním roce budou do cvičení zapojeni také dobrovolníci. Důvodem je i fakt, že ve vzdálenějších místech od stanic profesionálů mohou dobrovolní hasiči přijet k události dříve a je nutné je vyškolit na některé specifické situace i zásahy.

Celé cvičení bylo pojato jako tzv. prověřovací, což znamená, že jednotky zapojené do akce nejsou dopředu seznámeny s cvičením i jeho časem vyhlášení. Velitel si také potřeboval prověřit dojezdové časy jednotek v páteční odpolední dopravní špičce.

Námětem cvičení byla záchrana osob z ledu. Ve 14.30 hodin došlo při sekání ledu na přívod vzduchu pro ryby k prasknutí plochy a k propadu dvou osob. Voda začala rychle prosakovat do jejich oblečení a oni se jen stěží udrželi na hladině přehrady u Fryštáku. Náhodný chodec vše pozoroval z přehradní hráze a o pomoc zavolal na tísňovou linku hasičů.

Jako první na místo dorazila jednotka profesionálních hasičů ze Zlína, a to už za osm minut od výjezdu. O necelé dvě minuty později dorazila ve skvělém čase jednotka hasičů z povolání města Zlína, která vyráží z části Prštné.

V čase 14:50 doráží další jednotka dobrovolných hasičů z Fryštáku následovaná o čtyři minuty později jednotkou dobrovolných hasičů ze Slušovic. Jako poslední povolaná jednotka dojíždí vůz Avia z obce Kašava v čase 15:08. Jejich dojezd byl zpomalen závadou na výstražném světelném a zvukovém zařízení, které se pokazilo už za domovskou obcí.

Po příjezdu jednotek se hasiči postupně dozvěděli, že se jedná o cvičení a co je jeho náplní. Po vyřezání otvoru do ledu byla zahájena praktická část se záchranou figuríny z ledové vody. Dobrovolní hasiči se postupně vystřídali v různých technikách záchran a vytažení těla z přehrady.

Součástí cvičení bylo také seznámení s novými způsoby záchran pomocí nafukovacího chodníku a byla v praxi předvedena také nová štěrbinová kamera, která se dá využít při pátrání pod ledem.

Dobrovolní hasiči si cvičení pochvalovali a s vděkem přijali možnost zapojení do takto specifického cvičení. Jsou tak naplňovány i jejich prosby, které stále častěji míří do užší spolupráce při výcviku v nestandardních situacích.

seznam jednotek zapojených do cvičení:

HZS Zlínského kraje 1 x CAS 24 2500/250, Renault Midlum 4×2– M1T, 1+5
JSDHO Zlín 1 x CAS 24 3500/200, Tatra Ternno1 – M2R, 1+3
JSDHO Fryšták 1 x DA 8 L1Z, Avia A30, 1+3
JSDHO Slušovice 1 x CAS 15 3000/0, MAN – M2R, 1+3
JSDHO Kašava 1 x DA 8 L1Z, Avia A31, 1+3


mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje¨¨


-swo-

Sdílet