Čtvrtek 16. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zábradlí prorazilo nádrž kamionu u Horní Bečvy, uniklo 300 litrů nafty

Asi 300 litrů nafty uniklo do příkopu u hlavní silnice z Horní Bečvy směrem na Slovensko. K úniku došlo poté, co kamion narazil na ocelové zábradlí, které prorazilo jednu z jeho palivových nádrží.

Událost byla na tísňovou linku krajských hasičů oznámena v 10:34 hodin. Jako první na místo nehody dorazili hasiči jednotky města Rožnov pod Radhoštěm. V dalších minutách je posílili profesionální hasiči z Valašského Meziříčí a následně se na místo dostavili i dobrovolní hasiči místní jednotky.

Hned po svém příjezdu začali hasiči s odčerpáváním nafty z druhé nepoškozené nádrže. Tu v necelých patnácti minutách přečerpali do připravených nádob.

Nafta, která unikala z poškozené nádrže, se vsákla do sněhu v příkopu za krajnicí komunikace. O situaci byl informován zástupce odboru životního prostředí, který zabezpečení odstranění kontaminovaného sněhu a popřípadě i zeminy.

Po ukončení čerpání hasiči také pomocí rozbrušovací pily odstranili zdemolované zábradlí pod kamionem.

Odtah kamionu a odvoz odčerpaného paliva zajistil řidič spolu s majitelem vozidla. Na místě zůstali profesionální a dobrovolní hasiči, kteří budou asistovat odtahové službě při vyproštění kamionu a následně dokončí nezbytné likvidační a úklidové práce.

Na žádost operačního střediska hasičů byl na místo události vyslán také posypový vůz údržby komunikací.

24.01.2017 18:30

Zásah profesionálních a dobrovolných hasičů se nakonec protáhl až do odpoledních hodin. Dvacet minut po čtrnácté hodině začalo, po příjezdu odtahové služby, vyprošťování celé soupravy. Po necelé hodině byl tahač s návěsem vyproštěn.

Hasiči pak ještě přečerpali naftu a předali místo zásahu pracovníkům odboru životního prostředí. Zásah tak byl po více jak pěti hodinách ukončen.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet