Pondělí 6. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Činnost Sboru dobrovolných hasičů Nové Strašecí v roce 2008

Výjezdová jednotka sboru byla na rok zkušebně zařazena do kategorie JPO II, to znamená, že členové jednotky drží pohotovost s povinným výjezdem do 5 minut. Za minulý rok jednotka sboru eviduje celkem 39 událostí.

K 31. 12. 2008 měl náš sbor celkově 151 členů, z toho 24 žen, 103 mužů a 24 žáků do 18 let. V průběhu roku 3 hasiči členství ukončili a 22 nových členů bylo přijato a to především z řad mládeže.
Hlavní události v roce 2008

V lednu byl uspořádán Hasičský ples. V červnu se členové sboru podíleli na zajištění oslav mezinárodního dne dětí jednak ukázkou techniky tak i soutěžemi pro děti v Novém Strašecí a oslav dne dětí Kynologického svazu v Rakovníku. První dva červencové týdny v osadě „Dancaster" ve Velké Chmelištné se uskutečnil Letní hasičský tábor. Díky získanému grantu ze Středočeského kraje byly zakoupeny pracovní stejnokroje a materiál na deset podsadových stanů na tábor SDH. Nechyběli jsme ani na oslavách kulatých výročí založení Sboru dobrovolných hasičů na okrese. S historickou cisternovou automobilovou stříkačkou Magirus Deutz jsme se účastnily oslav výročí v Řevničově a ve Hředlích. Jako každoročně probíhala v hasičské zbrojnici oslava patrona hasičů Svatého Floriána, oslavy životních jubileí členů sboru a posezení na závěr roku.

Jistě největší událostí roku byly oslavy 130. výročí založení SDH v Novém Strašecí, které se uskutečnily ve dnech 13. – 15. 9. 2008 za finanční podpory Středočeského kraje. Oslavy byly zahájeny v sobotu slavnostní schůzí ve školní jídelně. Po přivítání hostů a proslovu jednatele byli oceněni členové sboru za jejic dlouholetou činnost a také byly uděleny pamětním listy zástupcům okolních Sborů dobrovolných hasičů, hostům a zástupcům HZS Středočeského kraje. Z rukou starosty města obdrželi hasiči dar v podobě dřevěné sochy patrona hasičů sv. Floriána. Odpolední část oslav byla zahájena otevřením výstavy ve dvoře Základní umělecké školy, kde byly pro veřejnost umístěny historické předměty, stříkačky, fotografie a dokumenty. I přes nepříznivé počasí probíhal ve dvoře ZUŠ koncert Modré muziky. Novější technika byla umístěna na parkovišti před novostrašeckým kulturním centrem. Návštěvníci oslav zde mohli shlédnout ukázkové cvičení žáků a stříhání vraku vozidla pomocí hydraulického vyprošťovacího nářadí.V neděli oslavy pokračovaly výstavou v hasičské zbrojnici, výstavou současné techniky sboru a koncertem Modré muziky.V pondělí se za deštivého počasí hasiči jako tradičně účastnili slavnostního průvodu o Pěknou. Celé oslavy byly zakončeny vynášením Pěkné.

Nutno také zmínit, že u příležitosti 130. výročí založení sboru byla v nákladu 500 výtisků vydána celobarevná 50 stránková publikace, která mapuje historii i současnost sboru. Byla zpracována bratry Bednaříky z Křivoklátu a příprava na které se podíleli i někteří členové sboru trvala několik měsíců. Publikace však vznikla pouze díky finanční podpoře města Nové Strašecí, Středočeského kraje a sponzorů.

Výjezdová jednotka sboru byla na rok zkušebně zařazena do kategorie JPO II, to znamená, že členové jednotky drží pohotovost s povinným výjezdem do 5 minut. Za minulý rok jednotka sboru eviduje celkem 39 událostí. Z tohoto počtu bylo 32 požárů, 5 technických pomocí jako odstranění olejové havárie, odstranění padlých stromů, čerpání vody a jednou byla jednotka povolána k vyproštění osoby ze závalu. Dále se členové jednotky účastnili Taktického cvičení zaměřené na likvidaci požáru ve sklepních prostorách v NKC. Výjezd jednotky se pohybuje v rozmezí od 2 do 5 minut a to i v nočních hodinách. Zásahy trvaly v průměru 3 hodiny za účasti v průměru 10 členů jednotky.

Členové jednotky jsou vybaveni pracovními stejnokroji PS II, zásahovými komplety ZAHAS a Fireman, přilbami Rosenbauer a obuví HAIX. Vyhlašování poplachu je zajišťováno sirénou a pomocí modulu Kango plus. V březnu se 5 členů jednotky účastnilo pravidelného školení velitelů jednotek JPO a velitelů družstev JPO pro okres Rakovník, 5 členů se účastnilo školení strojníků. Dále se jednotka účastnila výcviku jednotek HZS a JSDHO s Leteckou službou Policie ČR. Jednalo se o výcvik na plnění Bamby vaku, který se v podvěsu pod vrtulníkem používá na likvidaci požárů v nepřístupném terénu. V červnu proběhlo školení celé JPO Nové Strašecí na Amálii. Dále proběhlo školení řidičů, vedoucích mládeže a rozhodčích pro požární sport.


Vozový park jednotky tvořídvě cisternové automobilové stříkačky CAS 32 Tatra 148 a CAS 25 Škoda 706, dále dopravní automobil Ford Tranzit a osobní automobil Felicia combi. Dále jednotka disponuje motorovou pilou, zvedacími vaky, plovoucím čerpadlem Kraken, kalovým čerpadlem, přívěsem s PS 12, přívěsem na olejové havárie, elektrocentrálou Honda a 8 kusy vzduchové dýchací techniky Saturn. S krajským operačním střediskem a u zásahu se hasiči dorozumívají pomocí vozidlových a 4 kusy nových kapesních radiostanic. Na konci listopadu město Nové Strašecí zakoupilo za přispění dotace od Středočeského kraje nový zásahový automobil na podvozku Volvo FL6 s kabinou pro družstvo 1 + 5. V nástavbě vozidla je umístěna nádrž na 1800 litrů vody a čerpadlem o výkonu 3600 l/min. Dále jsou zde umístěny dva vysokotlaké navijáky osvětlovací stožár a dva kombinované hydraulické vyprošťovací nástroje s pohonnými jednotkami. Vozidlo by mělo být zařazeno do výjezdu na konci února 2009.


V roce 2008 bylo členy Sboru dobrovolných hasičů odpracovánona opravách, údržbě techniky, výzbroje,výstroje, opravách prostor hasičské zbrojnice, přípravách oslav 130. výročí, zajištění a pořádání kulturně společenských akcí přes 8000 hodin.


Mladí hasičise pravidelně schází každou středu v hasičské zbrojnici. Pod vedením dospělých členů, se připravují na celoroční hru Plamen, plní úkoly pro získání znaků odbornosti, propagují práci hasičů zhotovováním nástěnek a ukázek pro veřejnost. V zimním období se scházejí v tělocvičně základní školy.

V minulém roce uspořádal kolektiv výlet k vodní nádrži Klíčava. Žáci se dále účastnili brigád v hasičské zbrojnici a také Posvícenského průvodu.V roce 2008 se kolektiv účastnil několika soutěží. Nejprve to byla soutěž v požárním útoku ve Zbečně. Zde kolektiv obsadil 9. místo v kategorii mladší a 2. místo v kategorii starší žáci. Druhé kolo hry Plamen se konalo ve dnech 23.- 24. 5. 2008 v Zavidově, kde družstvo starších žáků obsadilo 5. a družstvo mladších žáků 8. místo. V říjnu se konalo První kolo hry Plamen, které pořádal Sbor dobrovolných hasičů Třtice. Mezi soutěžní disciplíny patřila střelba ze vzduchovky, zdravověda, šplh po laně, určování azimutu, topografické značky, vázání uzlů, výzbroj hasičů a štafeta dvojic. Náš sbor reprezentovala jedna hlídka dorostenců, 3 hlídky v kategorii starší a jedna v kategorii mladší žáci. Po sečtení všech výsledků, obsadila hlídka mladších žáků 13. místo. V kategorii starší žáci hlídky obsadily 6,9 a 13 místo. Dorostenci získali místo první. Družstvo mužů 12. 4. 2008 získalo 1. místo na Netradiční soutěži v Kolešovicích. Na této soutěži se plní úkoly, se kterými se hasiči běžně setkávají u zásahu. Například čerpání vody ejektorem, výstup po žebříku, likvidace požáru, evakuace propan-butanové lahve, vyproštění osoby a zajištění vozila při dopravní nehodě, dálková doprava vody, požární útok, štafeta a běh požární všestrannosti.

2. 5. 2008 se družstvo účastnilo okrskové soutěže v Lužné kde jsme obsadily 4.místo3. 5. 2008 SDH Čistá pořádala soutěž v požárním útoku v rekreačním středisku na Zdeslavi, kde jsme obsadili 2. místo11. 5. 2008 jsme vybojovali 1. místo v požárním útoku na okrskové soutěži ve Slabcích. V sobotu 27. 9. 2008 se konal první ročník soutěže v běhu hasičů do Svatohorských schodů v Příbrami. Na tomto běhu reprezentovali SDH Nové Strašecí dvě dvojice ve složení Jan Beránek a Petr Svoboda, Ivan Kešner a Jan Sedláček. Obě dvojice se umístily v první desítce.Soutěžní družstvo se podílí na základní údržbě techniky, na úklidu celého objektu hasičské zbrojnice a tvoří část výjezdové jednotky.


Na úseku prevenceprobíhal požární dozor na kulturních akcích. Například při novoročním ohňostroji a v Novostrašeckém kulturním centru. Sedmičlenná požární hlídka se postupně vystřídala na 45 kulturních akcích a odpracovala tak 215 hodin.Pre­ventivní prohlídka nebyla provedena žádná, protože náš sbor nebyl o jejich provedení požádán.

SDH v Novém Strašecí se jako jeden z mála sborů, může pochlubit i hasičskou dechovkou.Hasičská dechovka Modrá muzika má celkem 11 členů, přičemž většina z nich jsou profesionální hudebníci. Modrá muzika je členem Sdružení dechových orchestrů České republiky. Zúčastňuje se řady festivalů, přehlídek malých dechových orchestrů a oslav výročí založení SDH. Vždy je uváděna jako hasičská muzika a prezentuje svoji příslušnost k SDH Nové Strašecí.

Dne 9.1. 2009 proběhla v restauraci Sport Výroční valná hromada sboru. V současné době vrcholí přípravy na Hasičský ples, který se uskuteční 24. 1. 2009 od 20:00 v Novostrašeckém kulturním centru. Dále probíhají práce na novém zásahovém vozidle a jeho dovybavování věcnými prostředky.Vozidlo bude zařazeno do výjezdu na konci února.

Závěrem bych chtěl touto cestou poděkovat Městskému úřadu Nové Strašecí, Středočeskému krajskému úřadu a firmě Losl za nákup nového zásahového vozu pro Jednotku SDH Nové Strašecí. Dále bych chtěl poděkovat sponzorům a všem, kteří podporují naší činnost. Do roku 2009 přeji hodně štěstí, zdraví a úspěchů jak v soukromém tak i pracovním životě.


Za SDH Nové Strašecí jednatel Josef Kořán


Sbor dobrovolných hasičů Nové Strašecí
Nové Strašecí, Komenského nám. 187, PSČ 271 01
Telefony:
+420 605 105 608 – Zbyněk Polívka,
+420 606 688 610 – Tomáš Novák
+420 608 120 764 – Josef Kořán
+420 313 572 570 – hasičská zbrojnice
E-mail: hasici@sdhns.com
Webová adresa: www.sdhns.com

-kaw- 

Sdílet