Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči pátrali po ztracené osobě, sešla z trasy z Horního Maršova na Rýchorskou boudu

Ve čtvrtek 26. ledna, čtyři minuty před čtvrtou hodinou ranní byla jednotka z Horního Maršova povolána k pátrací akci po nezvěstné osobě, pohybující se na turistické trase z Horního Maršova na Rýchorskou boudu. S osobou byla po její prvotní žádosti o pomoc na tísňovou linku nemožná komunikace pomocí mobilního telefonu z důvodu nekvalitního pokrytí signálem a podezření na její zdravotní indispozici.

Hasiči z Horního Maršova nasadili terénní čtyřkolku s termokamerou a zdravotnickým vybavením na průzkum cesty Horní Maršov – Rýchorská bouda. Na cestě byly nalezeny stopy, předměty a oděvní součástky (rukavice) osoby, které byly cenné pro případné možné nasazení psovoda.

Mezitím bylo zřízeno v maršovské hasičské zbrojnici stanoviště velitele zásahu a po soustředění sil a prostředků povolaných jednotek (JSDH Pec pod Sněžkou, HZS kraje z trutnovské stanice) a samozřejmě Policie ČR bylo požádáno o poskytnutí dalšího skútru (z územního pracoviště KRNAPu) a byla aktivována Horská služba i Záchranná služba vrcholky hor.

Osoba na cestě a v jejím okolí nebyla prvotní skupinou nalezena, byl tedy nasazen skútr s další termokamerou pro posílení průzkumu okolí trasy a sousedících svážnicových cest.

O součinnost byl zároveň požádán osobně i personál Rýchorské boudy. Po jeho probuzení pak byla uvnitř budovy nalezena pohřešovaná osoba – v pořádku a bez zranění.

Událost potvrdila oprávněnost pořízení nového dopravního prostředku jednotky z Horního Maršova – terénní motocyklové čtyřkolky. Ta zásadně pomohla urychlit provedení zásahu a vlastně účinně vyřešit tuto situaci.

Zajímavostí je určitě fakt, že během prvních dvanácti hodin od příjezdu této techniky a jejím přidělením do jednotky se jednalo o její již druhý zásah. A stejně zajímavým a nezvyklým je i způsob pořízení této techniky: z pořizovací ceny ve výši 196 000,– Kč, plných 170 000,– Kč činil podíl našich hasičů, zbývajících 26 000,– Kč pak dofinancovala obec.

Poskytnutí tak velké částky našetřené našimi hasiči za několik let jejich práce při brigádách a jiných činnostech je určitě nezvyklé a obdivuhodné. Naše obec tak má díky tomu k dispozici techniku, která může opět lépe chránit zdraví, životy a majetek obyvatel a návštěvníků nejen u nás, ale i v širokém okolí.

Hasiči Horní Maršov
Sdílet