Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dům byl zapálen úmyslně

Dne 16. ledna 2009 ve 23.10 hodin zasahovali profesionální hasiči ze Žamberka u požáru rodinného domu v Kunvaldu. Po příjezdu jednotky na místo si nechal velitel zásahu přivolat na pomoc dobrovolné jednotky hasičů z Klášterce nad Orlicí, Žamberka, Kunvaldu a Líšnice.

Dne 16. ledna 2009 ve 23.10 hodin zasahovali profesionální hasiči ze Žamberka u požáru rodinného domu v Kunvaldu. Po příjezdu jednotky na místo si nechal velitel zásahu přivolat na pomoc dobrovolné jednotky hasičů z Klášterce nad Orlicí, Žamberka, Kunvaldu a Líšnice. Jednotky prováděly hašení střechy hořícího domu a ochranu okolních staveb. Hořela střecha, podkroví, stropy nad prvním nadzemním podlažím. Hasičům velmi ztěžoval práci mráz, rtuť teploměru klesla až k minus deseti stupňům Celsia.

Práce hasičů v mrazivém počasí je velmi komplikovaná. Dochází k zamrzání čerpadel, hadicových vedení a armatur, voda použitá na hašení neodtéká, ale vytváří na konstrukcích, přístupových cestách a požární technice silné vrstvy ledu a tím dochází k omezení pohybu hasičů. Při mrazu také dochází k podstatně intenzivnějšímu hoření, způsobenému teplotním rozdílem hoření a okolí. Příjezdová komunikace k hořícímu objektu byla velmi špatná a na místě zásahu byl velmi omezen i pohyb techniky. Požár hasiči dostali pod kontrolu ve 23.55 hodin a zcela zlikvidován byl 17. ledna v 8.40 hodin. Po dohašení v ranních hodinách bylo provedeno ohledání požářiště vyšetřovateli. Místní jednotka z Kunvaldu prováděla rozebírání střešní konstrukce a dohašovala ohniska.

Vyšetřovatelé zjistili, že požár byl zapálen úmyslně. Pachatel zůstal na místě požáru. Škoda byla předběžně vyčíslena na jeden milion korun.

HZS Pardubického kraje, stanice Pardubice

Dne 18. ledna 2009 ve 2.35 hodin vyjížděli pardubičtí hasiči k Rybitví, kde došlo k nehodě jednoho osobního vozidla. To skončilo po nehodě na střeše a na potrubí. Zraněným osobám z vozu ihned pomohli hasiči po svém příjezdu. Když dopravní policisté nehodu vyšetřili a zadokumentovali, hasiči auto otočili zpět na kola, zajistili proti požáru, odstranili z vozovky a komunikaci uklidili.


Další události z kraje ve stručnosti:

Litomyšlští hasiči v neděli v 9.58 hodin byli přivoláni na Smetanovo náměstí, kde rampouchy ohrožovaly procházející chodce.

Do Svítkova na Pardubicku mířily hasičské vozy v neděli krátce po poledni, kdy majitelce bytu začala zatékat voda do bytu. Hasiči zjistili, že na objektu je zamrzlý okap z něhož teče voda do bytu. Hasiči žlab uvolnili, prolili slanou vodou a vrátili se zpět na základnu.

Převis sněhu, který hrozil pádem na chodník strhávali 18. ledna v 16.29 hodin hasiči v ulici Revoluční v Chrudimi.

Foto: Ing. Jaroslav Kubíček – HZS Pardubického kraje

por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje



-swo-

Sdílet