Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár vozidla se rozšířil i na kontejner

K požáru osobního vozidla byli v neděli (18. ledna 2009) krátce před polednem přivoláni profesionální hasiči z Jičína a dobrovolní hasiči ze Sobotky. K požáru osobního vozidla Peugeot došlo v obci Libošovice na Jičínsku. Při příjezdu hasičů na místo se požár snažili hasit kolemjdoucí lidé pomocí sněhu.

Jednotky požární ochrany Královéhradeckého kraje zasahovaly od pátku (16. ledna 2009) do neděle (18. ledna 2009) u 30 událostí. Hasiči vyjeli k jedenácti dopravním nehodám, deseti technickým zásahům a šesti požárům. V jednom případě se jednalo o vyproštění osob z výtahu a vytažení uhynulé labutě v Hradci Králové. Jedenkrát hasiči vyjeli zcela zbytečně. Požáry způsobily škody za 976 tisíc korun a podařilo se uchránit majetek ve výši 500 tisíc korun. Při požárech nikdo nezemřel ani nebyl zraněn.

Nejvíce práce měli hasiči na Jičínsku (9×), Hradecku (8×), Náchodsku (6×), Trutnovsku (4×) a Rychnovsku (3×)

Na přejezdu se srazil vlak s traktorem

V pátek (16. ledna 2009) před jedenáctou hodinou dopoledne došlo na železničním přejezdu v Libuni na Jičínsku ke střetu nákladního vlaku s traktorem. Na místo vyjeli profesionální hasiči z Jičína a hasiči Správy železniční dopravní cesty Nymburk.

Pětapadesátiletý řidič traktoru Zetor pravděpodobně přehlédl přijíždějící vlak od Jičína směrem na Turnov a vjel na koleje. Po střetu vykolejila lokomotiva vlaku a došlo k úniku motorové nafty. Z poškozeného traktoru došlo také k úniku provozních kapalin. Hasiči zajistili nádrž lokomotivy i traktor proti dalšímu úniku a látky zasypali sorbentem. Na místo byli přivoláni pracovníci Inspekce životního prostředí. Příčiny nehody šetří Drážní inspekce a Policie ČR.

Zřejmě svíčka způsobila požár v bytě

Profesionální hasiči z Hořic byli v sobotu (17. ledna 2009) odpoledne přivoláni k požáru bytu v přízemí bytového domu v ulici Čs. armády v Hořicích na Jičínsku. Na místo byla povolána také místní jednotka sboru dobrovolných hasičů, která se po domluvě s velitelem zásahu vrátila zpět na základnu.

Po příjezdu na místo a provedeném průzkumu hasiči zjistili, že došlo k požáru v bytě v prvním nadzemním podlaží. V důsledku nedostatečného množství kyslíku v místnosti došlo k samouhašení požáru. Obyvatelé domu se dostali včas ven a nikdo nebyl zraněn. Hasiči nasadili přetlakovou ventilaci a odvětrali silně zakouřené prostory chodby a schodiště. Hmotná škoda na vybavení bytu byla odhadnuta na 50 tisíc korun. Požár pravděpodobně vznikl od hořící svíčky.

Požár vozidla se rozšířil i na kontejner

K požáru osobního vozidla byli v neděli (18. ledna 2009) krátce před polednem přivoláni profesionální hasiči z Jičína a dobrovolní hasiči ze Sobotky. K požáru osobního vozidla Peugeot došlo v obci Libošovice na Jičínsku. Při příjezdu hasičů na místo se požár snažili hasit kolemjdoucí lidé pomocí sněhu. Plameny se rozšířily a zasáhly také plastový kontejner. Jednotka dobrovolných hasičů provedla dohašení motorového prostoru automobilu. Hmotná škoda byla vyčíslena na 26 tisíc korun. Příčiny vzniku požáru jsou předmětem šetření. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

Ilustrační foto

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradeckého kraje


-swo-

Sdílet