Pondělí 20. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rozsáhlý požár zničil několik přístavků a část rodinného domu ve Velíkové u Zlína

Požár byl na tísňovou linku krajských hasičů oznámen v 06:50 hodin. Podle oznamovatel hořely přístavky a plameny se šířily na sousedící rodinný dům. Na místo byli vysláni profesionální hasiči z centrální stanice Zlín a dobrovolní hasiči ze Slušovic, Fryštáku, Zlína – Štípy, Lukova a místní jednotky.

Plameny zasáhly a postupně zničily převážně dřevěné přístavky a garáže, vstupní prostory rodinného domu a jeho střechu i s podkrovím. Poškozena byla také přípojka hlavního uzávěru plynu rodinného domu, ze které pak delší dobu šlehaly plameny.

Hasiči nasadili k hašení požáru několik útočných proudů a plameny postupně sráželi. Pomocí nastavovacích žebříků se dostali i na střechy rodinného domu. V první fázi zásahu se jim podařilo zabránit rozšíření požáru na sousední objekty.

Na místo zásahu byl povolán také automobilní žebřík profesionálních hasičů a další posilová jednotka dobrovolných hasičů z Kašavy. Zvýšená spotřeba vody při hašení si vyžádala doplňování zasahujících cisteren z hydrantů v okolních obcích.

Jejich funkčnost ale ovlivnil silný mráz a ne všechny mohly být využity. Mráz komplikoval i zásah na místě požáru. Komunikace pokryla vrstva ledu, hasičům zamrzala voda v hadicích a komponenty dýchací techniky. Vrstva ledu pokryla také zásahové oděvy některých hasičů.

08:05 hodin ohlásil velitel zásahu lokalizaci požáru. Hasiči pokračovali v dohašování jednotlivých ložisek hoření a rozebírání požárem zasažených konstrukcí objektů. Spolu s hasiči na místě zasahovali i pracovníci pohotovostních služeb plynařů a energetiků. K odstavení přívodu plynu do hořícího uzávěru u rodinného domu museli pracovníci plynáren odkrýt potrubí, aby mohli přívod plynu zastavit.

08:43 hodin byla na místo vyslána i jednotka profesionálních hasičů ze stanice Uherské Hradiště s protiplynovým kontejnerem a zásobou další dýchací techniky.

Likvidační práce budou podle odhadu pokračovat ještě několik dalších hodin.

Na místě zahájil svou činnost i vyšetřovatel zlínských hasičů. Pro stanovení příčiny vzniku požáru si nechal povolat i specialisty z Technického ústavu požární ochrany GŘ HZS ČR Praha. Další ohledání požářiště bude pokračovat po jejich příjezdu.

Podle předběžných odhadů se škoda způsobená požárem pohybuje okolo 2 500.000 korun.

11:27 hodin ohlásil velitel zásahu likvidaci události a nasazené jednotky se začaly postupně vracet na své stanice a zbrojnice. Na místě bude dále pokračovat vyšetřování příčiny vzniku požáru. Při celé události nedošlo k žádnému zranění civilních osob nebo zasahujících hasičů.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet