Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár seníku v obci Lenora zaměstnal v průběhu odpoledne a večera čtyři hasičské jednotky

Osádky šesti cisteren jedné profesionální a tří dobrovolných jednotek likvidovaly v průběhu sobotního odpoledne a večera požár seníku v obci Lenora, části obce Zátoň.

Požár byl na operační středisko hasičů nahlášen v 13:31 hodin. Na místo byli vysláni profesionální hasiči ze stanice Prachatice a dobrovolné jednotky obcí Lenora, Volary a Horní Vltavice.

Průzkum na místě ukázal, že se jedná o požár seníku, který v době příjezdu hasičů byl kompletně v plamenech. Uvnitř seníku nebyla žádná osoba a ani zvířectvo. Hasiči okamžitě zahájili hasební práce, v Lenoře zřídili čerpací stanoviště, odkud dodávali na požářiště vodu.

Přibližně po hodině hašení velitel zásahu podal na operační středisko zprávu, že požár je lokalizován – je pod kontrolou zasahujících hasičů, kteří jsou na požářišti včetně techniky v dostatečném poč­tu.

Po 15. hodině byly zasahující jednotky postupně odesílány zpět na své základny. Na místě zůstala pouze místní lenorská jednotka, která bude požářiště z důvodu možného rozhoření skrytých ohnisek monitorovat po celou noc.

Vyšetřovatel HZS společně s Policií ČR a majitelem stanovil škodu způsobenou požárem na 1 500 000,– (milión je škoda na objektu, půl miliónu na shořelém seně). Příčina vzniku požáru je v šetření.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet