Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sparta vzdala hold už poosmé, s podtitulem Legendy legendám rozdrtila v hokejovém zápase Třinec

Takový zápas sparťané dlouho nezažili a v paměti jim dozajista zůstane navždy. Přestože do něj nevstoupili šťastně a už v první minutě inkasovali, dokázali svého soupeře z Třince v dalším průběhu totálně rozebrat a nakonec mu nastříleli neuvěřitelných 12 branek!

Kapitán Jaroslav Hlinka přispěl k destrukci Ocelářů hattrickem. První zápas věnovaný akci Sparta vzdává hold 2017 před zaplněnou arenou a ve speciálních dresech se tak vydařil na výbornou.

Tradiční akce, ovšem opět s novým motivem. Sparta vzdává hold již poosmé v historii, a navazuje tak na úspěšné předchozí ročníky – tentokrát s podtitulem Legendy legendám.

Dlouholetý projekt na podporu složek Integrovaného záchranného systému v této sezoně vyvrcholí dvěma domácími zápasy na přelomu ledna a února, na něž budou do ochozů O2 areny tradičně pozvány tisícovky hasičů, policistů, záchranářů a zástupců armády.

Po velmi úspěšném ztvárnění hasičských uniforem z minulé sezony jsme se v tomto ročníku rozhodli vytvořit dresy, které odkazují na činnost záchranářů. Nejedná se o klasické oranžové odění, nýbrž o červené uniformy, které se používaly dříve,

Samozřejmostí je pak jako každý rok uvolnění vstupenek pro zástupce složek Integrovaného záchranného systému. Stejně jako v minulé sezoně, kdy se akce Sparta vzdává hold konala poprvé v O2 areně, bude na duely s Třincem a Olomoucí uvolněno dohromady zhruba šestnáct tisíc vstupenek,

říká Tomáš Zetek, tiskový mluvčí klubu.

Tradiční charitativní motiv akce Sparta vzdává hold kromě aukce těchto dresů doplní i osobní účast hrdinů z řad záchranářů, hasičů, policistů a vojáků na zmíněných kláních.

Komentář HC Sparta

Vstup do utkání se sparťanům nepovedl a už v sedmapadesáté sekundě kapitulovali. Hrňovu střelu sice dokázala obrana domácích zpacifikovat, k puku se ale na modré dostal Josef Hrabal a otevřel skóre zápasu. Sparťané se ale nenechali inkasovaným gólem zaskočit.

Při vyloučení Ciencialy se Pražané sice ještě neprosadili, v deváté minutě už ale plnou O2 arenu rozjásal Petr Kumstát, který bekhendem mířil přesně do levého rohu třinecké branky. Sparťané nadále pokračovali v tlaku a vedení zařídil ve čtrnácté minutě Lukáš Pech, který dorazil Ihnačákovu střelu.

Neuběhla ani jedna minuta a hala burácela znovu, když Uher našel přesným pasem Andreje Kudrnu, který jel sám na Hrubce a parádním bekhendovým blafákem zvyšoval už na 3:1. Neuvěřitelný počin sparťané dokonali o dvacet sekund později. Řepík vybojoval v obraném pásmu puk a do šance vyslal kapitána Jaroslava Hlinku, proti jehož přesné střele neměl Hrubec žádnou šanci, přesto se ale nechal vystřídat a zbytek zápasu dochytal náhradník Peter Hamerlík. Po velkolepém obratu si sparťané odnášeli do kabin vedení 4:1.


Na úvod druhého dějství museli sparťané bránit oslabení po vyloučení Klimka a v početní nevýhodě inkasovali. Na modré čáře přiklepl Roth puk Jakubu Petružálkovi a ten přesnou trefou vykřesal naději pro svůj tým. V sedmadvacáté minutě už ale sparťané opět vedli o tři góly a O2 arenou zněla tradiční píseň Pátá. Kudrna nahodil puk na třineckou branku, kde ho Lukáš Cingel usměrnil za Hamerlíkova záda.

Oceláři mohli opět snížit při vyloučení Hlinky, jehož faul ale nepotrestali a naopak on sám mohl skórovat ihned při návratu z trestné lavice, gólovou šanci mu ale zmařila zlomená hůl. A tak se radovali Oceláři, když se prosadil Cory Kane přesnou střelou z levého kruhu. Ani inkasovaná branka sparťany nerozhodila a útočili dál, do obrovské šance se dostali Forman a Klimek, jejich akci ale zastavil Hamerlík pohotově betonem.

Gólové hody ale zdaleka nekončily. Necelých pět minut před koncem druhé třetiny si vyměnili kotouč Řepík a Jaroslav Hlinka, který obešel dva bránící hráče a fanoušky rozjásal bekhendovou trefou mezi betony. Sparťané ale pokračovali v enormním tlaku a do konce druhé dvacetiminutovky se radovali ještě dvakrát.

Nejprve šestnáct sekund před koncem třetiny dorazil Pechovu střelu Brian Ihnačák a pět sekund před sirénou zvedl celou halu na nohy úspěšnou akcí Michal Řepík, který si bekhendovou kličkou položil Hamerlíka a zasunul kotouč do prázdné branky.

Ani ve třetím dějství nezvolnili sparťané tempo a snažili se divákům, kteří vyvolávali „deset, deset“, splnit jejich přání. Blízko další branky byl Vrána, který sice překonal Hamerlíka, následně ale poslal puk mimo tři tyče. To už ale neplatilo o akci, kterou přesnou trefou zakončil po Formanově přihrávce Lukáš Klimek. Také Oceláři bojovali o další branku, aby alespoň částečně vymazali gólové manko, Špirko ale Jaškovu přihrávku za záda Pöpperleho nedostal.

A tak opět udeřili sparťané. A nebyl to nikdo jiný než kapitán Jaroslav Hlinka, který vstřelil v 53. minutě sparťanský desátý gól v utkání a zkompletoval hattrick. A ani tím pohádka domácích nekončila, protože o padesát vteřin později zvýšil Lukáš Klimek už na 11:3.

Necelé čtyři minuty před koncem rozjeli sparťanští fanoušci mexickou vlnu a odměnu jim poslal Andrej Kudrna, který zpečetil výhru dvanáctým gólem. Sparta tak dokonala neskutečný výkon a porazila Třinec 12:3.


Všichni dobře víme, že jsou utkání, kdy bušíte do brány a nemůžete vstřelit branku. Jako například při našem nedávném utkání doma s Vítkovicemi. A pak jsou utkání jako to dnešní. Nám tam ty góly padaly a pak bruslení, kombinace, přihrávky i střelba, to už jde vše víceméně samo.

Nicméně jsme šli výsledku naproti. Dobře jsme bruslili, dobře kombinovali, byli jsme silní v osobních soubojích a dobře jsme stříleli. Jsem rád, že taková fantastická návštěva viděla takový výkon,

Zdeněk Moták (HC Sparta Praha)


Chtěl bych se v první řadě omluvit všem třineckým fanouškům za to, co jsme tady dneska na ledě předvedli. Stydím se za to, protože ten výkon nebyl hoden extraligových parametrů a já z toho sám vyvodím důsledky. Jaké budou, to vám teď neřeknu, ale určitě se je dozvíte,

Vladimír Kýhos (HC Oceláři Třinec)

Legendy legendám aneb Sparta vzdala hold 2017

Utkání v pátek 3. února bude předcházet velkolepý ceremoniál, jenž startuje v 18.30 hodin. V jeho rámci se na ledové ploše představí historická vozidla jednotlivých složek, Hudba Hradní stráže a Policie ČR, své příběhy představí za asistence členů Klubu legend HCS vybraní hrdinové z řad záchranářů, hasičů, policistů a vojáků. Historický nádech letošního Holdu je zastřešen sloganem Legendy legendám.

Obě střetnutí odehrají sparťané opět ve speciálních dresech, které půjdou následně do aukce. Její výtěžek bude přidán k výnosu z dražby výročních dresů z prosince 2016 a společně poputují na konto Nadace policistů a hasičů a Vojenského fondu solidarity.

Sdílet