Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nehoda vlaku a nákladního vozidla v obci Žabeň na Frýdecko-Místecku se obešla bez zranění

Jednotky Hasičské záchranné služby Správy železniční a dopravní cesty se v období zimních měsíců setkávají se zvýšeným množstvím dopravních nehod na přejezdech.

Je nutné upozornit na to, že málokterá nehoda se obejde bez zranění nebo ztrátě na životech, tak jako tomu bylo dne 31. 1. 2017 na chráněném přejezdu P10212 v Žabni, která se obešla bez zranění a vznikly při ní „pouze“ materiální škody a ohrožení životního prostředí.

Po příjezdu na místo události převzala jednotka zásah od HZS MSK Frýdek Místek, provedla odpojení baterií, stabilizaci vozidla s návěsem a protipožární opatření.

Po ukončení šetření ve spolupráci s firmou zajišťující převoz špalků provedla jednotka odklizení nákladu, uvolnění vraku vozidla od vlaku, rozpojení návěsu s tahačem a pomocí lanového navijáku od vozidel VYA15 a CAS20 provedla pomalé spuštění z náspu. Zásah probíhal za silného sněžení.


V zimních měsících je potřebné být při úrovňovém křížení železnice zvláště opatrný, snadno může dojít k snížení viditelnosti zabezpečovacího zařízení, zhoršené sjízdnosti železničního přejezdu a blízké komunikace nebo oslnění od tajícího sněhu či ledu tak jako tomu bylo například dne 29. 1 v Lískovci, kde se již nehoda bohužel neobešla bez zranění.

Současně je potřeba myslet na dodržení bezpečné rychlosti pro včasné zastavení vozidla a dbát již při příjezdu na železniční přejezd zvýšené opatrnosti.

Karel Hrehuš
velitel směny A
HZS SŽDC JPO Ostrava
Sdílet