Úterý 7. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dráček Záchranáček se po dvanácti letech proměnil, má modernější podobu a vypracovanější bříš­ko

Hasičský dráček Záchranáček provází děti již od roku 2005. Od té doby se stal maskotem všech preventivních programů pro děti, které MV – generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR vytvořilo.

Jeho prostřednictvím se děti seznamují nejen se zásadami požární prevence, ale dozvídají se o ostatních důležitých činnostech vykonávaných hasiči, např. z oblasti ochrany obyvatelstva nebo krizového řízení.

Původní „pracovní“ název dráčka byl Maxík. Jméno Záchranáček mu vymyslely až děti v soutěži, která pro ně byla vypsána. Autorkou vítězného návrhu byla tehdy Anička Sittová ze Zábřehu.

Mezi dalšími nápady na jméno hasičského dráčka byla jména Ohniváček, Plamínek, Hasínek, Všudybyl, Žluťásek, Vodička, Mráček, Plameňáček, Pomáháček, Požárníček, Floriánek nebo Ochotníček,

Nyní, po dvanácti letech, dostává dráček Záchranáček novou modernější podobu, tmavší barvu, vypracovanější bříško, hezčí přilbu, nová křídélka a rozpustilejší výraz. To vše díky panu Ladislavu Cabicarovi, který se osvědčil i jako ilustrátor knihy Hasičských pohádek.

Na úkolech dráčka Záchranáčka se nic nemění. Nadále bude provázet malé i velké všemi radami a doporučeními ze strany hasičů. Potkat ho bude možné na propagačních materiálech, v omalovánkách, vystřihovánkách a na veřejných akcích, které hasiči pořádají.

kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
Ministerstvo vnitra – GŘ HZS ČR
Sdílet