Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči úspěšně resuscitovali muže v Novosedlech, použili i defibrilátor

V úterý 31. ledna vyhlásilo operační středisko HZS JmK poplach jednotce SDH Drnholec. Vyslalo ji k resuscitaci muže, který zkolaboval v obci Novosedly. Poplachovou SMS zprávu obdržel v práci také člen jednotky Jan Vermeš. Jeho kroky však nevedly na požární zbrojnici vzdálenou cca 5 km od zaměstnání. Díky své poloze se rozhodl odjet přímo na místo události.

Jan Vermeš podle adresy události zjistil, že k místu události má kratší cestu než do hasičské zbrojnice. V zasněžených podmínkách mu cesta trvala asi 2 minuty.

Postižená osoba se nacházela v budově Obecního úřadu. Při příjezdu na místo se o resuscitaci pokoušel také kolemjdoucí lékař. Společnými silami prováděli asi 9 minut nepřímou srdeční masáž.

V resuscitaci následně pokračovala jednotka z Drnholce, která k tomu využila automatizovaný externí defibrilátor a nasadila kyslíkovou terapii. Muže se podařilo vzkřísit a po příjezdu posádky ZZS byl předán do odborné péče.

I díky včasné pomoci dobrovolného hasiče tak záchrana proběhla úspěšně a zasahující lékařka ZZS zhodnotila celkovou práci jednotky za velice odbornou a maximálně účelnou.

Sdílet