Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Úterý v Královéhradeckém kraji ve znamení nehod

Hasiči z jednotek požární ochrany Královéhradeckého kraje zasahovali dne 20. ledna 2009 u velkého množství dopravních nehod, z nich jedna skončila tragicky.

Hasiči z jednotek požární ochrany Královéhradeckého kraje zasahovali dne 20. ledna 2009 u velkého množství dopravních nehod, z nich jedna skončila tragicky.

Hradec Králové

Profesionální hasiči z Hradce Králové a dobrovolní hasiči z Třebechovic pod Orebem byli v 06:39 hodin přivoláni k dopravní nehodě dodávky mezi obcemi Krňovice a Bělečko. Po příjezdu jednotek na místo bylo zjištěno, že dodávka narazila do stromu. Šestadvacetiletý řidič zřejmě dostal na namrzlé vozovce smyk a vyjel mimo silnici. Hasiči pomocí hydraulického nářadí vyprostili řidiče a ten byl následně převezen záchrannou službou do nemocnice. Hasiči zabezpečili vozidlo proti požáru a úniku provozních látek. Po zadokumentování události jednotka dobrovolných hasičů vytáhla vozidlo z příkopu zpět na silnici. Příčiny nehody šetří Policie ČR.

(foto: Jan Dušek)

Po osmé hodině ráno byli hasiči přivoláni do ulice Kotěrova v Hradci Králové. Sněhové převisy na střeše domu měly údajně ohrožovat chodce, kteří kolem domu procházeli. Tato informace se nepotvrdila a hasiči se vrátili na základnu. Jednalo se o zneužití jednotky.

Ve 20:19 hodin vyjeli hasiči z Hradce Králové k dopravní nehodě, která se stala na dálničním přivaděči v Praskačce. Řidič osobního vozidla vyjel mimo vozovku a skončil v příkopu. Nehoda se obešla bez zranění. Vozidlo bylo vytaženo ještě před příjezdem jednotky. Hasiči nezasahovali a vrátili se na základnu.

Jako planý poplach se ukázalo hlášení o požáru elektroinstalace v rodinném domku v ulici U Památníku v Novém Bydžově. Profesionální hasiči z Nového Bydžova na místo vyjeli ve 21:32 hodin. Po provedeném průzkumu v domě nenalezli žádné známky zahoření elektroinstalace a vrátili se na základnu.

Územní odbor Rychnov nad Kněžnou

Rychnovští hasiči ve 13:43 hodin vyjeli k vyproštění nákladního vozidla Avie, které skončilo částečně v příkopu mezi Osečnicí a Prolohem. Hasiči pomocí navijáku vyprošťovacího automobilu vytáhli Avii zpět na vozovku. Při nehodě nebyl nikdo zraněn.

Bez zásahu jednotek požární ochrany se obešel požár ve stánku s občerstvením na sjezdovce v Říčkách v Orlických horách. Na místo byl v úterý odpoledne povolán pouze vyšetřovatel hasičů k určení příčiny vzniku požáru. Jednalo se o stánek s občerstvením, který byl přebudován ze stavební buňky. Na mrazicím boxu uvnitř stánku došlo z pondělí na úterý k technické závadě a následnému požáru. Požár zničil mrazicí box i s uloženými potravinami a částečně byl poškozen sklad, ve kterém byl box umístěn. Majitel vyčíslil škodu předběžně na 40 tisíc korun, uchráněné hodnoty činí 1 milion korun.

Hasiči z Rychnova nad Kněžnou s vyprošťovacím automobilem pomáhali s vytažením vzpříčeného tahače s návěsem v Nádražní ulici v Rychnově nad Kněžnou. Nákladní vozidlo zablokovalo celou silnici. Pomocí navijáku hasiči odtáhli kamion mimo hlavní komunikaci.

Jednotka dobrovolných hasičů z Kostelce nad Orlicí vyjela k otevření bytu v ulici Rudé armády v Kostelci nad Orlicí, jehož uživatel nechal uvnitř bytu zapálenou svíčku. Hasiči otevřeli dveře bytu a zkontrolovali, zda nedošlo k požáru. Naštěstí hořící svíčka nenapáchala žádné škody.

Územní odbor Náchod

K dopravní nehodě dvou vozidel vyjeli včera po 14. hodině profesionální hasiči z Broumova. Na silnici č. 301 10 u Dolního Adršpachu se střetlo osobní vozidlo Renault Megane s dodávkou Iveco Daily. Oba řidiči vyvázli bez zranění. Hasiči odpojili u vozidel autobaterie a po zadokumentování události Policií ČR odstranili osobní vozidlo z komunikace. Příčiny nehody šetří Policie ČR.

(foto: stanice Broumov)

Územní odbor Trutnov

Trutnovští hasiči před osmou hodinou ráno vyjeli k požáru bytu v Náchodské ulici v Trutnově. V uzamčeném bytě hořelo vybavení obývacího pokoje. Hmotná škoda byla vyčíslena na 4 tisíce korun. Příčinou vzniku požáru byla nedbalost uživatelky bytu, která ponechala bez dozoru na el. akumulačních kamnech hořlavé materiály.

Vrchlabští hasiči byli v 17:16 hodin přivoláni k dopravní nehodě dvou vozidel ve Vrchlabí. V Krkonošské ulici se srazila osobní vozidla Opel Zafira a Fiat Punto. Dvě osoby utrpěly lehčí zranění a po ošetření zůstaly na místě nehody. Hasiči zabezpečili vozidla proti požáru a úniku provozních kapalin. Příčiny nehody šetří Policie ČR.

Územní odbor Jičín

Profesionální hasiči z Hořic byli v 06:46 hodin přivoláni k dopravní nehodě osobního vozidla, které havarovalo u obce Sukorady. Ve vozidle cestovali tři lidé, jedna osoba z posádky utrpěla zranění a byla převezena záchrannou službou do nemocnice. Hasiči provedli protipožární opatření a zajistili vozidlo proti úniku provozních kapalin. Příčiny nehody šetří Policie ČR.

Hasiči ze stanice Nová Paka byli v 07:52 hodin přivoláni k dopravní nehodě osobního vozidla. Řidič Citroënu Jumper havaroval na silnici mezi Starou Pakou a Ústím. Vozidlo nejprve narazilo do zábradlí na mostě a nakonec skončilo na boku nad potokem. Z vozidla uniklo malé množství oleje, které se dostalo do vody. Hasiči jímali unikající olej a zajistili vozidlo proti dalšímu úniku. Zajistili vozidlo proti požáru a odpojili autobaterii. Řidič vozidla si sám zajistil jeřáb na vyproštění vozidla. O nehodě byl informován odbor ŽP a také Správa a údržba silnic. Příčiny nehody šetří Policie ČR.

Na obchvatu Jičína se stala další tragická nehoda 

Již druhá tragická nehoda za leden se stala včera (20. ledna 2009) večer na silničním obchvatu Jičína. První se stala hned na Nový rok, kdy po srážce dvou osobních vozidel zemřel mladý řidič jednoho z vozidel. 

Včerejší nehoda byla na operační středisko HZS ohlášena ve 22:04 hodin. Na místo vyjeli profesionální hasiči z Jičína s rychlým zásahovým vozidlem a cisternou. Po příjezdu na místo hasiči zjistili, že na křižovatce došlo ke střetu osobního vozidla s kamionem. Podle Policie ČR devětapadesátiletý řidič nákladního vozidla Iveco vyjížděl od benzínové čerpací stanice směrem na Sobotku, když zřejmě nedodržel přikázaný směr jízdy vpravo a zároveň nedal přednost v jízdě osobnímu vozidlu Seat Toledo jedoucí na Hradec Králové. Dvacetiletý řidič Seatu nestačil včas zabrzdit a narazil do návěsu nákladního vozidla. Mladý muž svým zraněním na místě podlehl, jeho spolujezdec utrpěl zranění a byl transportován do nemocnice v Hradci Králové. Hasiči pomocí hydraulického nářadí vyprostili zaklíněného řidiče osobního vozidla. Přes veškerou snahu lékařů muž svým zraněním na místě podlehl. Hasiči odpojili autobaterii a po zadokumentování události odstranili osobní vozidlo ze silnice. Přesné příčiny nehody šetří Policie ČR.

Info: por. Bc. Martina Žahourková, tisková mluvčí HZS Královéhradec­kého kraje

-wap-

Sdílet