Úterý 7. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ze zámeckého komínu šlehaly plameny

K požáru sazí v komínu vyjížděli dnes dopoledne hasiči na státní zámek ve Valticích na Břeclavsku. Požár ohlásil v 9.25 hodin muž, který z komunikace u zámku viděl, jak z komínu šlehají plameny

K požáru sazí v komínu vyjížděli dnes dopoledne hasiči na státní zámek ve Valticích na Břeclavsku. Požár ohlásil v 9.25 hodin muž, který z komunikace u zámku viděl, jak z komínu šlehají plameny. Krajské operační a informační středisko HZS proto na místo vyslalo čtyři jednotky hasičů – profesionální jednotky ze stanic v Břeclavi a v Mikulově a dobrovolné jednotky z Valtic a Lednice. Při jejich příjezdu však již z komínu plameny nevycházely a jednotky z Mikulova a Lednice zůstaly v záloze.

Ilustrační foto

Stopy po hoření hasiči objevili až při průzkumu pomocí čistících dvířek ve spodní části komínu. Těleso více než 15 metrů vysokého komínu, který slouží k odtahu spalin topidla na tuhá paliva v přízemním bytu a prochází třemi patry zámku, ale bylo studené a neporušené.

Hasiči proto spodními dvířky a dalšími dvířky v půdním prostoru komín vyčistili od sazí a popela. Požár nezpůsobil žádnou škodu. Při ukončení zásahu hasiči kastelánovi zámku i uživateli bytu doporučili pečlivý dohled nad stavem komínu.



Info: por. Mgr. Jaroslav Haid, tiskový mluvčí HZS Jihomoravského kraje 

-wap-

Sdílet