Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Bojový řád 49/P: Požáry střešních konstrukcí s trubicovým fotovoltaickým systémem

Trubicový fotovoltaický (FV) systém je systém se zvláštní konstrukcí FV panelů, kdy polovodičové články jsou oproti běžné deskové konstrukci umístěny v trubicích. Pro trubicový FV systém se používá název technologie „SOLYNDRA“ odvozený od názvu výrobce, který má tento systém patentován.

Technologie SOLYNDRA je specificky navržena pro umístění na plochých střechách komerčních budov. FV panely se na střešní konstrukci nekotví, před instalací FV systému se střecha opatří odraznou PVC fólií a na tu se stavebnicově pokládají FV panely. Trubicové FV panely jsou díky své konstrukci méně výkonově citlivé na směr dopadajícího slunečního záření a vytvářejí nízké statické zatížení střešní konstrukce (do 16 kg/m2). Udávaný výkon jednoho panelu je dle typu 150 až 220 Wp.

Požáry střešních konstrukcí s trubicovým FV systémem jsou oproti konvenčním FV systémům navíc charakterizovány:

  1. možným šířením požáru po PVC odrazné fólii umístěné pod trubicovými FV panely,
  2. zásadním vlivem olejové výplně FV trubic na rozvoj požáru – silikonový olej není za běžných podmínek hodnocen jako hořlavý (teplota vzplanutí nad 300 °C), avšak pokud dojde k požáru střešní konstrukce, dochází vlivem vyšších teplot k praskání FV trubic a olejová výplň trubic zvyšuje intenzitu požáru s tendencí řetězové reakce,
  3. praskání FV trubic je doprovázeno zvukovým jevem „výstřelu“,
  4. může docházet k šíření požáru tekoucím olejem do dešťových svodů a zatékáním do netěsností ve střešním plášti,
  5. zbytky po požáru obsahují zvýšené množství karcinogenních látek – jemný prášek (oxid křemičitý), který se lehce rozviřuje do okolí.
Sdílet
Přiložené soubory
P 49 Trubicová fotovoltaika.pdf zobrazit online PDF 281 kB