Neděle 5. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Když jedete k případu a nemáte mapu

Každý z nás jistě zažil tu situaci, kdy jedete k případu a bloudíte. Občas pomůže mapa, navigace nebo se jen stačí zeptat. I takto jsem občas požár našel. Co když ale mapu a navigaci nemáte a v okolí nikdo není? Pokusili jsme se navigovat k požáru pomocí mobilního telefonu.

Každý z nás jistě zažil tu situaci, kdy jedete k případu a bloudíte. Občas pomůže mapa, navigace nebo se jen stačí zeptat. I takto jsem občas požár našel. Co když ale mapu a navigaci nemáte a v okolí nikdo není? Pokusili jsme se navigovat k požáru pomocí mobilního telefonu.

Zobrazení cesty v navigaci

Jsou totiž situace, kdy mapa není nebo v ní hledá kolega. Kolik map v autě vozíte? Navigace v autě není a nablízku ani místní občan, který by poradil. Město má samozřejmě jinou specifikaci než třeba hledat zapadlou vesničku. Nějak si ale pomoci musíme.

Mapa v mobilu? Dnes již běžné pro většinu mobilních telefonů.

Během několika měsíců jsem osobně testoval mapy od společnosti Google, které jsou k mání zdarma na mobilní telefon. Aplikaci si můžete přímo do mobilu stáhnout z mobilních stránek http://m.google.cz, kde si najdete mezi několika mobilními aplikacemi právě mapy. Instalace je rychlá. Aplikace automaticky rozpozná váš mobilní telefon. V našem případě se jednalo o mobil NOKIA E51. Aplikace si automaticky vyžaduje aktualizaci což doporučuji, protože s každou verzí je ovládání a práce opravdu komfortnější. My jsme testovali nejnovější verzi 2.3.0.9, která umožňuje i zobrazení trasy a lépe vykresluje. Je také o poznání rychlejší.

Co to všechno umí?

Mapa google umí dva režimy. První je navigování přímo podle vaší aktuální situace, tedy za pomoci GPS. Ne každý mobil však v sobě GPS má nebo nemáte u sebe modul GPS, který připojíte k telefonu pomocí bluetooth. Já občas použil modul a navigace je prakticky bezchybná, jen jí chybí 3D zobrazení a samozřejmě hlasová podpora. V houkajícím autě by vám byla stejně k ničemu. Tuto variantu, tedy s modulem GPS, však popisovat nechci. Je to prakticky stejné jako kterákoliv jiná navigace v mobilu. Výhodou je, že je zdarma. Pokud bych ale chtěl navigovat pomocí mobilní navigace (tedy té klasické jako je TOM TOM nebo NOKIA MAPS), nevolil bych google maps. Když už máte možnost použít modul GPS, jsou lepší klasické navigace.

Místo, které hledáte se zobrazí na středu mapy, tu můžete přibližovat a oddalovat

Zaměřil jsem se tedy opravdu na nouzové řešení. Tedy vytáhnout mobil, zmáčknout ikonku map a začít. Bez jakékoliv jiné instalace či podpory.

Je to jednoduché a pomůže to.

Mapy jako nouzové řešení jsou vynikající a přesné. Jediné co potřebujete je připojení k mobilnímu internetu, které je dnes hodně dostupné. Někteří operátoři ho nabízejí za paušál několika stokorun měsíčně. Vodafone například nabízí na půl roku internet v mobilu zdarma a poté by měl stát cca 150Kč měsíčně. O2 a T-Mobile má podobné ceny. Zobrazení map je hodně závislé na displeji telefonu. Ten můj, tedy NOKIA E51, má displej dnes již průměrně veliký. Na mobilu typu HTC nebo iPhone je však zobrazení map neskutečně krásné. Nejsem příliš příznivcem iPhone (mě osobně prostě plně nevyhovuje, jinému může), ale zobrazení aplikace google maps a navigování, je tam asi nejlepší co jsem viděl. Velký displej vám ukáže mapu jako na dlani.

Satčí jen zadat místo, které hledáte
Zpět ale k běžnému mobilu s běžným displejem. I tam je zobrazení plně dostatečné. Tok dat není potřeba velký. Bohatě stačí připojení GPRS. Pokud si dáte mapu na větší záběr (tedy zobrazí se vám na mapě větší měřítko), aktualizace mapy je rychlá. Aplikace určuje vaše místo pomocí nejbližších BTS stanic, na které se váš mobilní telefon připojuje podle vašeho pohybu. Záleží tedy na hustotě pokrytí. Ve městech je přesnost vašeho místa poměrně dobrá, mimo města už horší. Na mapě vidíte okruh, kde se právě nacházíte s různou přesností na metry. Jde ale o to, že když si mapu dáte na větší měřítko a nejste úplně dezorientovaní (což by se při výjezdu stát nemělo) najdete se poměrně lehce. Pak už jen stačí rozhlédnout se po mapě v mobilu a najít požadovanou ulici či vesnici. Pokud se nechcete rozhlížet po mobilní mapě, můžete vyhledat místo pomocí tlačítka „hledat" a zadat jednoduše co přesně hledáte.


Umí i navigovat

Může se tedy zdát, že jde jen o jakousi mobilní mapu, to samé jako klasická mapa, ale je v mobilu a tak nějak vám určí, kde asi jste. Ano, je to tak a i to někdy bohatě postačí k orientaci a lepšímu nasměrování do cíle. Navíc se neperete s někým jiným o jednu mapu. Navigace od google však umí i něco víc. Můžete se navigovat podobně jako u klasické navigace. Tedy zadat odkud chcete navigovat (na výběr je samozřejmě i vaše aktuální poloha) a cílové místo. To jednoduše zadáte a spustíte.

Aplikace vyhledá místo, pokud je podobných názvů víc, musíte ho upřesnit. Pak máte možnost zobrazit cestu pomocí textové navigace. Mě osobně občas vyhovuje i ta textová, tedy ulice kterou máte projíždět, po kolika km odbočit atp. Lepší je však zobrazení cesty přímo na mapě. Automatická aktualizace místa kde se nacházíte posunuje na displeji mapu plynule, vy tak můžete svou cestu sledovat aniž by jste museli něco mačkat či posouvat mapu po displeji. Jedinou nevýhodou je fakt, že pokud si dáte mapu na podrobnější zobrazení (třeba ve městě) a sjedete s určené cesty, mapa to nepozná a nepřepočítá vám trasu. Musíte tedy opět zadat odkud (aktuální místo je přednastavené) a kam (stačí zadat poslední cílový bod, aplikace si body pamatuje).

Zobrazení cesty v navigaciAno, jde sice o zobrazení z ptačí perspektivy, ale myslím, že jako „nouzovka“ plně postačuje. Opravdu jde o nouzovou věc, nikdy se na navigaci nespoléhejte, obzvlášť to platí u té mobilní. Dojde vám baterie, přestanou proudit data nebo se stane cokoliv jiného. Osobně říkám, že klasika stále žije, tedy není nad papírovou mapu. Znovu musím ale konstatovat, že jakou nouzové řešení je google mapa do mobilu perfektní. Osobně s ní mám lepší zkušenost než s navigací v autorádiu, která ukazuje jen šipky a názvy ulic a je opravdu špatná.

Mapu jsem testoval při výjezdech po celé Praze. Samozřejmě jsem na klíně měl i klasickou mapu a kontroloval, zda jedeme dobře. Mobilní mapa byla bezchybná.



Pomůže v krizi

Mobilní aplikace google maps je nouzové řešení. Když zapomenete mapu nebo v ní hledá jiný, když nemáte jinou navigaci, prostě když si potřebujete pomoci jinak, je ideálním pomocníkem. Je zdarma a platíte jen za přenesená data, kterých je málo. Navíc pokud máte i modul GPS, v rámci možností vám nahradí i klasickou navigaci.

PLUS

– Aplikace je zdarma

– Měla by fungovat na většině telefonů

– Umí i navigovat, ne jen hledat místo

MÍNUS

– Nenahradí klasickou navigaci

– Potřebujete mít mobilní připojení k internetu

– Občas „sjedete" z mapy a musíte znovu hledat



Titulní foto: Radek Krahulík

-kaw- 

Sdílet