Úterý 19. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vyprošťování kamionu blokujícího silnici v Ropici na Frýdeckomístecku zabralo hasičům celou noc

Čtyři jednotky profesionálních hasičů zasahovaly v noci z neděle na pondělí 6. 2. 2017 až do ranních hodin u nehody slovenského kamionu Scania v obci Ropice (okres Frýdek-Místek), který zde skončil napříč kluzké silnice.

Z proražené palivové nádrže mu unikla nafta do půdy. Nehoda se obešla bez zranění, o vyproštění kamionu se postarala těžká hasičská technika z Ostravy.

Hasiči museli předtím odřezat silně poškozená svodidla a přeložit 24 tun plechů, aby kamion odlehčili.

Operační středisko hasičů bylo o nehodě s několikahodinovým blokováním silnice E75/11 informováno hodinu po nedělní půlnoci. Do Ropice vyjely celkem čtyři jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje – ze stanic Frýdek-Místek, Český Těšín, Karviná a Ostrava-Zábřeh, odkud přijel vyprošťovací speciál Mercedes Actros Bizon, silný jeřáb Demag/Terex a pojízdná dílna.

Z proražené palivové nádrže unikla do okolní půdy nafta, o odtěžení kontaminované zeminy se během pondělí postarala specializovaná firma. Hasiči posypali zasažená místa na silnici nasákavým sorbentem a zjišťovali, zda nafta neunikla do nedalekého vodního toku, což se naštěstí nepotvrdilo.

Před vyprošťováním hasiči pomocí hydraulické ruky Bizona vyložili z kamionu 24 tun plechů a odřezali rozbrušovacími pilami zničená svodidla. Kamion se podařilo postavit na silnici pomocí Bizona a jeřábu a potáhnout na okraj, aby nepřekážel, ještě za tmy. Po prosolení kluzké silnice sypačem zde byla doprava obnovena v pondělí kolem půl osmé ráno.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet