Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kunčický pohár

Část z nich bojovala o nejvyšší celorepublikové umístění v extralize, část „pouze“ o body do okresní ligy.


Mezi ženami si vedly nejlépe hasičky z Výčap na Třebíčsku, které zvítězily s časem 17.10 vteřin. Za nimi skončily jejich kolegyně ze Staré Vsi na FrýdeckoMístecku a z Kunovic na Vsetínsku. O další místa se rozdělily hasičky z Černovíra, Letohradu, České Třebové a domácí.
„Za tímto vítězstvím stojí mnoho tréninků, nervů, času, napětí a odhodlání, abychom všichni jezdili. Nejezdíme ani na dovolené,“ komentovala vítězství svého družstva levá proudařka Michaela Nováčková z Výčap. Její družstvo zvítězilo i v rámci extraligy; také dvě celková umístění odpovídala výsledkům kunčického závodu. Je ovšem nutno uvést, že z pětapadesáti družstev žen, které se objevily ve výsledkové listině po čtrnácti závodech extraligy, pouze čtyři z nich sbíraly body na všech závodech.
Mezi muži se letos zúčastnilo závodů extraligy 171 družstev a bodovalo 55. V posledním závodě 42 účastníků dlouho vedly domácí Kunčice A s časem 17.84 vteřin, ale nakonec zůstaly druhé za hasiči z Nevcehle na Jihlavsku s časem 17.52 vteřin. Domácí jim však tuto porážku oplatili v závěrečném Tuzi cupu nejlepších sedmi družstev o uzené sele, v němž dokonce dosáhli nejlepšího času dne. Třetí bylo v Kunčickém poháru družstvo z Výčap, v těžké konkurenci z Ústecka obstáli ještě muži z Bystřece na dvanáctém místě. V konečném pořadí extraligy byli první Petrovičtí z okresu Třebíč, za nimi hasiči z Radíkova u Přerova a Výčap na Jihlavsku. Nejlepšími z Ústeckoorlicka byly na šestém místě Kunčice A a devětatřicátý Bystřec A.
„Rozhodně mám velkou radost, ale tajně jsem doufal, že vyhrají. Dobře reprezentují nejen okres, ale i kraj. Sešla se parta dobrých kluků, kteří tomu věnují všechen čas i finanční prostředky,“ pochválil domácí borce starosta kunčického sboru dobrovolných hasičů Ladislav Sýkora. Podle něho byl položen základ dnešních výsledků již v roce 1993, kdy někteří dnešní členové družstva vyhráli dorostenecké mistrovství republiky v Brně a od té doby je to drží.
„A my jako sbor musíme k tomu dělat patřičné podmínky a podpořit je, i když bez sponzorů to také nejde,“ dodává starosta.
V letošní Velké ceně okresu Ústí nad Orlicí v požárním útoku si po deseti závodech udrželi vedení muži z Bystřece A se 130 body, za nimi jsou Bošínští se 101 body. Na třetím místě jsou muži z Přívratu A (98), kteří předstihli letohradské „áčko“ o jedenáct bodů.
Sdílet