Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pět hasičských jednotek zasahuje u výbuchu plynu v Tlumačově, dvě osoby do nemocnice transportovaly vrtulníky

Sedmého února 2017 v 08:45 hodin přijal operátor tísňové linky krajských hasičů oznámení o výbuchu plynu v objektu rodinného domu na ulici Kvasická v Tlumačově. V domě se měly podle oznamovatele nacházet i dvě osoby, kterým se ale podařilo dostat ven.

Na místo události byly vyslány jednotky profesionálních hasičů ze stanic Otrokovice, Kroměříž a Zlín. Ze zlínské centrální stanice vyjel na místo zásahu také velící důstojník a speciální technický kontejner. Současně byl vyhlášen poplach i jednotkám dobrovolných hasičů z Tlumačova a blízkých Kvasic.

Při výbuchu propan butanové láhve došlo k částečné destrukci stavebních konstrukcí řadového rodinného domu. Další části domu byly výbuchem poškozeny natolik, že hrozilo jejich zřícení. Sousední rodinné domy nebyly výbuchem zasaženy.

V okamžiku výbuchu se v objektu nacházely dvě osoby. Ty utrpěly velmi vážná zranění a skončily v péči posádek zdravotnické záchranné služby. K dalšímu ošetření pak byly transportovány vrtulníky letecké záchranné služby a Policie ČR.

Hasiči zajistili místo zásahu a po kontrole objektu povolaných statikem zabezpečili narušené konstrukce. Ještě před zahájením prací byly sutiny preventivně zkontrolovány psy pro vyhledávání zavalených osob, tak aby bylo jednoznačně vyloučeno, že se na místě nenachází žádná další osoba.

Na místo mimořádné události byla vyslána také psycholožka krajských hasičů ze Zlína, která poskytla pomoc rodinným příslušníkům zraněných.

Příčiny výbuchu a výši způsobených škod zjišťují na místě vyšetřovatelé policistů a hasičů.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet