Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Deset jednotek hasičů zasahovalo při požáru rodinného domu v Mukařově

V pátek 10. února 2017 patnáct minut před desátou hodinou byl na linku tísňového volání Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje ohlášen požár rodinného domu v obci Mukařov v okrese Praha-východ.

Už podle prvotního ohlášení bylo zřejmé, že jde o požár většího rozsahu, proto byl ihned vyhlášen 2. stupeň požárního poplachu. K místu pak postupně vyjely profesionální jednotky ze stanic Říčany, Český Brod a Kolín a dobrovolní hasiči z Mukařova, Žernovky, Doubku, Říčan, Mnichovic, Tehovce a Struhařova. První jednotka byla na místě už po osmi minutách od ohlášení události.

V době příjezdu hasičů se ze střechy domu, který byl ve tvaru písmene L, valil hustý černý kouř a ohněm byla zasažena garáž. Hasiči pomocí několika dopravních vedení s rozdělovačem a následných útočných vedení provedli prvotní zásah k zamezení rozšíření požáru na obytnou část domu.

Majitel objektu ještě před příjezdem hasičů stihl z garáže vyvézt dvě vozidla a vynosit propanbutanové tlakové láhve a autogen, čímž zabránil daleko větším škodám.

Při likvidaci požáru byl z hořící garáže hasiči vytažen motocykl. Zhruba po hodině velitelem zásahu ohlásil lokalizaci požáru, kdy došlo i k částečné redukci sil a prostředků. Zároveň s tím byl snížen stupeň požárního poplachu. Hasiči se poté zaměřili na dohašování skrytých ohnisek, shazování střešních tašek nad poškozeným půdním prostorem a průběžnou kontrolu termokamerou.

Podle vyšetřovatele je verzí možné příčiny vzniku požáru hned několik, ale jako nejpravděpodobnější se jeví technická závada elektromotoru domácí vodárny, která byla umístěna v garáži, odkud se požár následně rozšířil do dalších prostorů.

Škoda vzniklá požárem byla vyčíslena na 1,5 milionu korun, uchráněné hodnoty na milion. Celá událost se obešla bez zranění osob. Dohled nad požářištěm zajistí do sobotního dopoledne JSDH obcí Mukařov a Žernovka.

Sdílet