Úterý 14. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Hasičském muzeu zaparkuje další tatrovka z Novojičínska

V pondělí 26. 1. 2009 v podvečer se bude do Hasičského muzea v Ostravě-Přívoze stěhovat druhé hasičské vozidlo značky Tatra, tentokrát ze Štramberka.

V pondělí 26. 1. 2009 v podvečer se bude do Hasičského muzea v Ostravě-Přívoze stěhovat druhé hasičské vozidlo značky Tatra, tentokrát ze Štramberka. Hned vedle hasičského vozu Tatra NW typ K z roku 1910, který předloni do Ostravy zapůjčilo Technické muzeum Tatra Kopřivnice, zaparkuje v garáži muzea trochu mladší, ale stejně krásná Tatra T 26/30 z roku 1929. Ostravě ji zatím na čtvrt roku zapůjčili dobrovolní hasiči ze Štramberka (také okres Nový Jičín).

Šestikolka je plně pojízdná, štramberští hasiči ji využívají hlavně pro nejrůznější soutěže, historické přehlídky a další kulturní a společenské akce v jejich městečku a okolí i v rámci celé ČR. Před třemi lety oslavili 130. výročí založení hasičského sboru ve Štramberku.

Přestože je hasičská stařenka pojízdná, do Ostravy ji doveze v nevlídném zimním počasí stejně jako kopřivnickou tatrovku z roku 1910 speciální nákladní automobil. Hasičské muzeum, které s podporou Statutárního města Ostrava provozuje Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje, tak získá alespoň na přechodnou dobu další vzácný exponát z regionu.

Hasičské muzeum v Ostravě již za téměř pět let existence navštívilo 19 tisíc lidí. Návštěvníky může vedle motorových a koňských stříkaček nalákat také loni nová lezecká expozice s několika věrnými figurínami – přibližuje záchranu osob hasiči-lezci ze studny, ze stromu a travers hasičského záchranáře se zachraňovaným dítětem.

Prohlídkami exponátů a poslechem videopořadů stráví návštěvníci z Ostravy, kraje, ČR i ze zahraničí minimálně hodinu ve vkusně upravených prostorách muzea. Zvláště premianti si v posledních dvou letech oblíbili období po předávání pololetních a červnových vysvědčení, kdy mohou přijít do Hasičského muzea zdarma, pokud se pochlubí vysvědčením se samými jedničkami. Vedle prohlídky zde dostanou dárky s hasičskou tematikou a ještě sem mohou přivést své rodiče či prarodiče, kteří pak mají vstupné poloviční.

Muzeum je skryto v méně známé Zákrejsově ulici na okraji Ostravy-Přívozu. Zájemci jej mohou najít v této malé ulici za katolickým kostelem na náměstí Svatopluka Čecha v Přívoze v sousedství Archivu města Ostravy. Bližší informace lze nalézt na domácí stránce krajského hasičského sboru www.hzsmsk.cz (odkaz je vpravo nahoře), nebo přímo na http://muzeum.hzsmsk.cz.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

Sdílet