Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pomoc hasičů po větším úniku nafty z autobusu u Rokytnice

Dne 23. 1. 2009 v 07:57 hod. byli hasiči informováni o znečištění silnice u obce Rokytnice. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Slavičína s jedním zásahovým vozidlem, ve společném výjezdu s jednotkou sboru dobrovolných hasičů Slavičín. Později hasiče posílila i jednotka profesionálů ze Zlína.

Dne 23. 1. 2009 v 07:57 hod. byli hasiči informováni o znečištění silnice u obce Rokytnice.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Slavičína s jedním zásahovým vozidlem, ve společném výjezdu s jednotkou sboru dobrovolných hasičů Slavičín. Později hasiče posílila i jednotka profesionálů ze Zlína.

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na čtyřkilometrovém úseku silnice od Kochavce došlo k rozlití motorové nafty. Další šetření ukázalo, že nafta unikala z poškozeného palivového systému linkového autobusu, který vyjel z točny směrem k Rokytnici.

Silnice byla namrzlá a v některých místech i hůře průjezdná. Velitel zásahu potvrdil závažnost události a na místo vyjela posilová jednotka ze Zlína s dalším zásahovým vozidlem to těžšího terénu, která vezla potřebné sorbenty. Zásahem se podařilo zabránit ekologickému ohrožení okolní přírody.

Hasiči postupně likvidovali dlouhou ropnou skvrnu, kterou zasypávali sorbety. Po zjištění původce havárie bylo místo události předáno zástupci společnosti, která se dále postará o sběr i likvidaci sorbentů. Místo si prohlédli také zástupci obce a událost také řešili.

Zásah hasičů byl proveden na základě vzájemné dohody se správou a údržbou silnic na Zlínsku, která má v zimních měsících vozy připraveny na zimní údržbu a nikoliv na standardní úklidy. Poslední jednotka hasičů z místa odjela kolem 13. hodiny.

mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

-kow-

Sdílet