Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zlínský kraj zasáhl vítr

Dne 23. 1. 2009 zasáhl ve večerních hodinách část Zlínského kraje silnější vítr. Hasiči byli opakovaně žádáni o pomoc na řadě míst regionu. Na pomoc vyjížděli jak profesionální jednotky, tak i dobrovolní hasiči.

Dne 23. 1. 2009 zasáhl ve večerních hodinách část Zlínského kraje silnější vítr.

Hasiči byli opakovaně žádáni o pomoc na řadě míst regionu. Na pomoc vyjížděli jak profesionální jednotky, tak i dobrovolní hasiči. Nejčastěji šlo o odstraňování následků na poškozených střechách, odstraňování spadlých stromů a větví, ale také spadlého sloupu vedení. Při událostech nebyl nikdo zraněn.

Asi nejvážnějším případem bylo hned první odpolední hlášení. Jednotka sboru dobrovolných hasičů obce Loukov zjistila poškození střechy místní základní školy. Jejich síly a prostředky na nápravu nestačili, a proto požádali o pomoc své kolegy z profesionálního sboru.

V 17:04 hod. byla vyslána jednotka profesionálních hasičů z Bystřice pod Hostýnem na pomoc do Loukova. Velitel zásahu potvrdil poškození plechové krytiny na ploše asi 100 metrů čtverečních. Část poškození zasáhla rovnou střechu a část střechu sedlovou.

Ustavení výškové techniky nebylo na místě možné, protože stále foukal silný vítr. Hasičům nezbylo, než pracovat přímo na střeše. Za pomoci nástrojů byly oddělovány jednotlivé plechové pláty a vikýřem podávány dobrovolníkům k uložení. Cílem bylo zabránit pádům na zem a případnému ohrožení chodců.

Po dvou hodinách práce se podařilo nebezpečnou část poškozené střechy rozebrat a zbylé části zajistit proti uvolnění.

V té době už vyjížděli další hasiči na pomoc do řady postižených oblastí regionu. Stromy a větve padaly na silnice v úseku Strání – Březová, Kunovice – Kelč nebo Hluk – Boršice u Blatnice. Mezi Slavičínem a Bojkovicemi došlo k nebezpečnému naklonění sloupu telefonního vedení, které hrozilo zřícením. Na některá místa vyjížděli během večera hasiči opakovaně.

Ve 20:02 hod. byli hasiči informováni o poškozené střeše na budově Policie ČR v Kroměříži.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Kroměříže, která zjistila částečné poškození plechové střešní krytiny. Hasiči uvolněný plech z preventivních důvodů odstranili a sundali.

mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

-kow-

Sdílet