Neděle 5. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár přenosného počítače na ubytovně v centru Zlína

Požáry domácích elektrických spotřebičů patří mezi velmi časté události, které mohou napáchat značné škody nebo potrápit jejich majitele. Řadu požárů si dokáží uhasit nebo lokalizovat přímo uživatelé, ale jsou i případy, kdy je nutný zásah hasičů.

Požáry domácích elektrických spotřebičů patří mezi velmi časté události, které mohou napáchat značné škody nebo potrápit jejich majitele. Řadu požárů si dokáží uhasit nebo lokalizovat přímo uživatelé, ale jsou i případy, kdy je nutný zásah hasičů. Tyto požáry v domácnostech jsou nejvíce nebezpečné v noci nebo v době nepřítomnosti. Nejčastěji zjišťovanou příčinou vzniku požáru je technická závada, která může mít svůj důvod ve stáří přístroje nebo v jeho poškození. Jsou ale i případy, kdy je zjištěno porušení pravidel z návodů a rad výrobce zařízení, které lidé standardně nečtou a neseznamují se s nimi.

Jednou z oblastí jsou také požáry způsobené závadou na elektronických přístrojích, mezi nimiž dominují televizory, rádia, videa apod. Mezi taková zařízení patří také požáry počítačů. Ve Zlíně máme stále na paměti případ z listopadu 2007, kdy relativně malý požár zničil vybavení celého domku.

Posledním takovým případem je požár přenosného počítače ve Zlíně dne 24. 1. 2009. V 17:43 hod. byli hasiči informováni o požáru notebooku na studentských kolejích v centru Zlína.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že ve 4. patře vysokoškolských kolejí došlo k požáru přenosného počítače zn. Dell.

Před příjezdem hasičů se studujícím cizincům podařilo požár uhasit pomocí přenosného práškového hasicího přístroje. Po uhašení plamenů byl počítač vyhozen oknem před koleje.

Vyšetřovatel hasičů ze Zlína si přístroj převzal k dalšímu šetření a odbornému zkoumání. Příčinou vzniku požáru je bezpochyby technická závada. Její přesné určení ukáže až další důkladná prohlídka. Zajímavostí je, že zařízení nebylo v době vzniku požáru napojeno na elektrickou síť, ale bylo v provozu pouze na baterie. Studenti si prohlíželi film, když začal počítač na stolku hořet.

Z tohoto případu je možné se poučit, že i technická zařízení, která nejsou pod nijak vysokým napětím, mohou být potencionálním nebezpečím pro vznik požáru.

Z minulosti známe i případy požárů, které způsobily mobilní telefony, dálkově ovládané hračky nebo dobíjecí zařízení na baterie.

Info: mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc. tiskový mluvčí HZS Zlínského kraje

-wap-

Sdílet