Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

19. ročník závodu posádek HZS ČR na raftových člunech v pražské Troji vyhráli hasiči z Pardubic

V sobotu 24. června 2017 byl v 09:00 hodin zahájen již devatenáctý ročník tradičního závodu posádek HZS ČR na raftových člunech, který pořádá HZS hl. m. Prahy společně s Fakultou tělesné výchovy a sportu UK Praha na cvičném kanálu v Troji.

Závod slavnostně zahájil ředitel pražských hasičů brig. gen. Ing. Roman Hlinovský spolu s čestným předsedou organizačního výboru, náměstkem pro IZS, plk. Ing. Oldřichem Klegrem. Akce proběhla pod dohledem velícího důstojníka směny C npor. Miloše Němce a vedoucího závodu nprap. Josefa Hájka. Hlavním rozhodčím byl ​Ing. Lukáš Přinda z FTVS UK Praha.

Soutěžilo se ve dvou kategoriích. Jako první se na start postavily čtyřčlenné raftové posádky R4, po nich absolvovaly první slalomovou část šestičlenné posádky R6. Po slalomu následoval sjezd v obou kategoriích. Slalom se jel dvoukolově a započítával se lepší výsledek, sjezd byl jednokolový. Celkové pořadí pak bylo dáno součtem lepšího výsledku ze slalomu a času ze sjezdu.

Umělá slalomová dráha v pražské Troji má obtížnost WW 3–4, což jsou velmi těžké peřeje s vysokými nepravidelnými vlnami. Jsou zde obtížná rozhraní a malé válce, kde nelze vždy snadno určit optimální trasu. Délka úseku byla 350 metrů, šířka kanálu je 12 metrů. V době závodu byl průtok 15 m3/s.

Na trati závodu pro slalom bylo vytyčeno šest branek, z toho dvě protivodné a čtyři povodné. V případě doteku na bráně byla posádka penalizována 5 trestnými sekundami a v případě neprojetí 50 sekundami, které se připočítávaly k celkovému času posádky.

V kategorii R4 obsadilo první místo družstvo hasičů z Pardubic 1, stříbrnou pozici vybojovali domácí borci z týmu Praha A, na třetím místě se umístili hasiči z Karviné.

Kategorii R6 vyhráli hasiči z Pardubic 2, na druhém místě skončilo družstvo ze Svitav a třetí příčku obsadilo družstvo AKULA, ve kterém závodili příslušníci pražských hasičů z denní i směnné služby.

Partneři akce:

  • HIKO sportovní potřeby
  • MČ Praha-Troja
  • Nakladatelství Metafora
  • Kovářství Hefaistos
  • Klášterní pivovar Strahov
  • Mediálním partnerem byl web POŽÁRY.cz

Výsledky najdete v příloze článku.

Martin Kavka
tiskový mluvčí
HZS Praha
Sdílet
Přiložené soubory
R4-17.pdf zobrazit online PDF 407 kB
R6-17.pdf zobrazit online PDF 406 kB