Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Soutěž „Detektory v domácnostech“ zná vítěze, celkem dorazilo téměř 1300 odpovědí

Téměř 1300 odpovědí z celé České republiky přišlo celkem na nový specializovaný hasičský web www.detektory.cahd.cz do internetové vědomostní soutěže s prostým názvem „Detektory v domácnostech“.

Soutěž se konala během února a března 2017. Vylosováno bylo deset výherců se správnými odpověďmi, kteří obdrží od hasičů hlásič požáru, nebo detektor hořlavých plynů, nebo detektor oxidu uhelnatého, přitom první tři výherci hned celou sadu.

Vítězem soutěže se stala Danuše Karičáková z Ostravy, která tak získá hned tři užitečné přístroje – detektor hořlavých plynů, hlásič požáru a detektor oxidu uhelnatého. Také odpovídající na druhém a třetím místě – Aneta Franková z Horních Bludovic a Pavel Preč z Hranic – získají zmíněnou sadu tří detekčních přístrojů.

Dospělí obyvatelé České republiky mohli odpovídat na zcela novém specializovaném webu České asociace hasičských důstojníků (ČAHD) na celkem deset těžkých otázek v hasičské vědomostní soutěži. Internetová soutěž byla zaměřena na znalosti o chování nebezpečných plynů v domácnosti a na možnosti využití detektorů (hlásičů) požáru a detektorů nebezpečných plynů v domácnostech.

Pokud soutěžící odpověď neznali, při troše brouzdání ji mohli nalézt i na hasičských stránkách o detektorech.

Vědomostní soutěž připravila ČAHD ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem Moravskoslezského kraje (HZS MSK), HZS Olomouckého kraje a Fakultou bezpečnostního inženýrství VŠB–TU Ostrava.

Je součástí dlouhodobé hasičské kampaně, varující před stále více hrozícím nebezpečím úniku zemního plynu a dalších plynných látek, například úniku propan-butanu, a také před vznikem oxidu uhelnatého v domácnostech.

Dlouhodobá kampaň odstartovala v roce 2013. Hasiči od té doby připravili mnoho akcí – vedle konferencí a seminářů pro zájmové skupiny vydali sérii preventivních letáků k dispozici obcím a jiným subjektům k bezplatnému stažení, vylepovali je ve vozidlech hromadné přepravy osob, či na svém webu poskytovali a poskytují podrobné informace o problematice, které doplňují o stanoviska nejrůznějších odborníků.

Hasiči již také připravili několik konferencí a seminářů o detektorech pro různé zájmové skupiny – majitele a provozovatele bytových domů, domovů důchodců a dalších sociálních zařízení.

Výsledky internetové soutěže hasičů 2017:

  • 1. – 3. místo (získávají sadu tří detekčních přístrojů):
    • Danuše Karičáková, Ostrava, Aneta Franková, Horní Bludovice, Pavel Preč, Hranice,
  • 4. – 5. místo (detektor oxidu uhelnatého):
    • Zdeněk Oprchal, Ostrava, Petra Radousová, Litoměřice,
  • 6. – 7. místo (detektor hořlavých plynů):
    • Josef Gajdošík, Mohelnice, Martin Piják, Brno,
  • 8. – 10. místo (hlásič požáru):
    • Josefa Růžičková, Šumperk, Hana Pášová, Ústí nad Labem, Šárka Pálková, Praha.
Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet