Neděle 28. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár domu v Chodouni způsobil škodu za čtyři miliony, hořet začalo po jedné hodině ráno

V noci z neděle na pondělí 20. února 2017 několik minut po jedné hodině byl na tísňovou linku HZS Středočeského kraje nahlášen požár rekonstruovaného rodinného domu v obci Chodouň na Berounsku.

Operační středisko vyslalo na místo profesionální jednotky z Berouna a Hořovic, kterým zároveň vyjely na pomoc dobrovolné sbory obcí Bavoryně, Chodouň, Chyňava, Lochovice a Zdice. Při příjezdu prvních sil k události byl objekt o půdorysu přibližně 40 × 10 metrů v plamenech, které šlehaly ze střechy.

Vzhledem k velké potřebě hasební vody bylo na jezu přilehlé říčky Litavky zřízeno čerpací stanoviště. Hasiči museli postupovat velice obezřetně, protože uvnitř opravovaného domu se nacházelo několik propanbutanových tlakových lahví, z nichž jedna explodovala. Naštěstí se tato událost obešla bez zranění.

Požár se podařilo lokalizovat krátce po půl třetí, ale pak nastalo poměrně složité dohašování a zdlouhavé vyhledávání skrytých ohnisek v konstrukci mezistropní části. Kolem půl šesté zredukoval velitel zásahu počet jednotek a po sedmé hodině vystřídal zasahující hasiče nastupující směnou, která pokračovala v likvidaci požáru až do pozdních odpoledních hodin.

Před setměním bylo požářiště zkontrolováno termokamerou a byla objevena dvě drobná ohniska. Následně bylo rozhodnuto, že do rána zůstane na dohlídce místní dobrovolná jednotka a událost se zatím uzavírat nebude. Přímé škody se podle vyšetřovatele vyšplhaly na čtyři miliony korun, uchráněné hodnoty na milion. Příčinou vzniku požáru byla technická závada na elektroinstalaci.

Ladislav Holomčík
HZS Středočeského kraje
Sdílet