Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči ze Zádveřic dostali nový dopravní automobil Opel Movano, pro jednotku je to první zcela nový vůz

Dne 16. prosince 2016 velitel JSDH Zádveřice symbolicky převzal od starosty obce klíče od nového dopravního automobilu. Jde o historicky první nové vozidlo, které kdy zádveřičtí hasiči dostali. Automobil za 932 361 korun včetně DPH byl pořízen za významného přispění dotací z GŘ HZS ČR a Zlínského kraje, zbylou část pořizovací ceny doplatila obec Zádveřice-Raková ze svého rozpočtu.

Dopravní automobil je postaven na podvozku Opel Movano Combi v provedení L1Z. Pohání ho vznětový přeplňovaný čtyřválec 2.3 CDTi o výkonu 107 kW, splňující emisní normu EURO 6. Výkon je na kola přední nápravy přenášen pomocí manuální 6stupňové převodovky. Dodavatelem vozidla byla firma Mikona Auto Zlín, o přestavbu se postarala firma STS Prachatice.

Vozidlo je vybaveno povinnou výbavou dle vyhlášky 53/2010 pro provedení základní. Nedílnou součástí vozu je výstražné rozhlasové zařízení značky Whelen, skládající se z LED světelné rampy na střeše v přední části, dvou přídavných modrých světel v masce vozidla, modrého majáku na střeše v zadní části a reproduktoru sirény v motorovém prostoru. Na střeše v zadní části je umístěna také LED sváděcí alej oranžové barvy.

Osvětlení prostoru kolem automobilu zajišťují LED pásky v hliníkových profilech umístěných po obou stranách vozu. LED pásky osvětlují také nástupní prostor obou předních, dále bočních posuvných dveří a zadní nákladní prostor. Všechny tyto prvky jsou ovládány multifunkčním ovladačem umístěným v dosahu řidiče.

Kabina posádky obsahuje vozidlovou radiostanici Motorola DM4600e integrovanou do palubní desky, další dvě ruční radiostanice Motorola DP2400e včetně dobíjecích úchytů jsou umístěny na podlaze za první řadou sedadel. Za sedadlem řidiče jsou dva úchyty pro ruční LED svítilny.

Pro dobíjení tabletu, navigace apod. slouží 3 USB a 2 auto zásuvky v prostorech palubní desky. Za čelním sklem se nachází jedno ze dvou kladívek na rozbíjení skla s řezačem bezpečnostních pásů, druhé je na sloupku u třetí řady sedadel. Ke snadnému čtení za horších světelných podmínek slouží čtecí lampička na pravém předním sloupku.

Ve dveřích spolujezdce je místo pro vytyčovací pásku a balení chirurgických rukavic. Vozidlo poskytuje dostatek úložných prostor pro další drobné vybavení a příslušenství nad první řadou sedadel.

V zavazadlovém prostoru najdeme ruční hasicí přístroj práškový a CO2 a dvě magnetická pracovní LED světla.

Zdravotnický batoh našel své místo pod poslední řadou sedadel. Na rámu zadních dveří vpravo je namontován držák ručního vyprošťovacího nástroje, vlevo jsou zabudovány 2 zásuvky pro pracovní světla.

Dopravní automobil byl dodán na zimních pneu, součástí dodávky byla také sada letních kol. Je vybaven tažným zařízením a namontovanými střešními příčníky. Nabíjení a konzervace autobaterie je realizována přes zásuvku MagCode umístěnou na levém boku za dveřmi řidiče.

Jednotka sboru dobrovolných hasičů Zádveřice by tímto chtěla poděkovat zastupitelstvu obce Zádveřice-Raková, Generálnímu ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky, Zlínskému kraji a Hasičskému záchrannému sboru Zlínského kraje za finanční prostředky a podporu při realizaci akce.

Tomáš Štefanec
velitel družstva JSDH Zádveřice
Sdílet