Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Voda z polí zatopila autosalon v Olomouci, na místě zasahuje šest hasičských jednotek

Šest jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů aktuálně řeší nastalou situaci po zatopení autosalonu v Olomouci, místní části Holice u komunikace dále směr na Přerov. Voda z polí po vydaných srážkách nestačila během dne odtékat a již v dopoledních hodinách hasiči situaci na místě monitorovali.

V tuto chvíli se situace zhoršila a voda zaplavila celý prostor autosalonu i okolí. Hasiči provádí pročištění odtokových kanálu i části potoka a také nasadili několik vysokokapacitních plovoucích čerpadel.

Některé ze zasahujících jednotek provádí přípravu pytlů s pískem, pro následnou výstavbu hrazení a odklonění stále přitékající vody z polí.

K pomoci k události byly povolány v následném čase další jednotky, celkem na místě zasahovalo devět jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů. Situace se komplikovala při odtoku vody a malou prostupností přes přechodové mostky a další překážky.

Hasiči nasadili další plovoucí čerpadla a odlehčovali tak průtoku přes tyto kritická místa. V některých místech pro zamezení zatopení okolních komerčních objektů byly vystavěny menší hráze. Okolní místa z hrozícím nebezpečím jsou stále monitorována.

I v tuto chvíli je prováděno odčerpávání velké vodní laguny u autosalonu a jeho okolí, dále po délce toku místního potoka je prováděno podpůrné přečerpávání. V prostorách letiště bylo zřízeno místo pro naplňování pytlů z pískem.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet