Čtvrtek 9. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Přívaly sněhu ochromily dopravu v Rakousku a Maďarsku

Až půl metru nového sněhu napadlo v noci na středu v rakouských spolkových zemích Štýrsko a Burgenland a způsobil tam značné potíže v dopravě. Jak informují internetové verze rakouského deníku Die Presse a maďarského Népszabadság, sníh má na svědomí dopravní chaos také na jihozápadě Maďarska.

Rakouští hasiči museli na východě a jihovýchodě země likvidovat stovky stromů popadaných na silnice, elektrické vedení a železnice. Bez elektřiny bylo v noci přes tři tisíce rakouských domácností.

Většinu stromů se jim podařilo odstranit do středečních devíti hodin, situaci pak ale zhoršila vichřice. Tu i silné sněžení do Rakouska přinesla tlaková níže nad Itálií. Meteorologové níži pojmenovali Louis.

Silný vítr zhoršil především zásobování elektrickou energií – bez proudu se ve středu dopoledne v Rakousku ocitlo na třináct tisíc domácností.

Sníh také působil potíže rakouským řidičům – dopravní nehody zablokovaly dálnici A1, kde se v ranních hodinách vytvořily několikakilometrové kolony. Policie z oblasti hlásí dvě oběti dopravních nehod.

Dopravní chaos kvůli silnému sněžení zavládl také na jihozápadě Maďarska. U města Lenti při hranicích se Slovinskem se na kluzké vozovce převrátilo pět nákladních aut a zablokovalo dopravu.

Policie se snažila dopravní chaos na silnici číslo 86 řešit tím, že další kamiony odklonila na parkoviště v Lenti a v Körmendě. Nakonec však cestu uzavřela.

„Žádáme řidiče, aby se této oblasti raději vyhnuli,“ řekl policejní mluvčí Peter Csizmazia.

Podle meteorologů se situace v Rakousku i Maďarsku zlepší v pátek. „Vyjasní se, ale také ochladí. Noční teploty mohou poklesnout i v nížinách až k minus deseti stupňům,“ řekl rakouský meteorolog Stefan Eisenbach.

Problémy kvůli přívalům vloček hlásí podle internetové verze deníku Politika také Slovinsko. I zde v noci na středu napadlo až padesát centimetrů nového sněhu a kvůli stromům popadaným do elektrického vedení je zde 35 tisíc domácností bez proudu. Navíc v oblastech při rakouských a maďarských hranicích kolabuje doprava.

V Chorvatsku silné sněžení postihlo zejména Varaždinskou župu. Zde je kvůli přerušenému elektrickému vedení bez proudu zhruba tisícovka domácností.

Nepřízeň počasí postihla i černohorskou riviéru, kde silný vítr žene mořskou vodu na pevninu. Nejhorší je situace v okolí Budvy, kde jsou hasiči kvůli vodě pronikající do přízemí a sklepů budov na pobřeží v nepřetržité pohotovosti. Silný déšť navíc zvyšuje hladiny místních vodních toků a způsobuje i četné sesuvy půdy a kamení. Kvůli jednomu takovému sesuvu byl ve středu mimo provoz tunel Mogrena nad Budvou.



-kaw- 

Sdílet