Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Únik potravinářského oleje v příhraničním městě Gmund do řeky Lužnice

Okolo včerejší půlnoci bylo na Krajské operační středisko v Českých Budějovicích nahlášen celkový únik 5000 litrů potravinářského oleje firmy Agrana v Gmundu.„ Podnikovým" kanálem do řeky Lužnice uniklo cca 3000 litrů.

Okolo půlnoci bylo na Krajské operační středisko v Českých Budějovicích nahlášen celkový únik 5000 litrů potravinářského oleje firmy Agrana v Gmundu.„ Podnikovým" kanálem do řeky Lužnice uniklo cca 3000 litrů.

Ilustrační foto

Konzistence látky je na základě současných venkovních teplot v hustém až pevném stavu a je viditelná na povrchu řeky. Na území Rakouska české jednotky nezasahovaly, pouze byl prováděn monitoring situace na rakouské straně . Spolupráce české a rakouské strany proběhla vstřícně v rámci kooperace prací v příhraničním styku. Okolo řeky Lužnice jsou na rakouské straně postaveny 3 norné stěny a dochází k sběru-odstranění skvrny.Zasahují dvě rakouské jednotky.

Na české straně jsou vybudovány 2 norné stěny v obci Nová Ves nad Lužnicí , kde JSDHO České Velenice monitoruje situaci. Aktuálně není na české straně náznak olejových zbytků v Lužnici. Na zásahu se od půlnoci účastnily jednotky z PS Třeboň, JSDHO České Velenice a Suchdol nad Lužnicí. Po případném odvolání monitorující jednotky převezme tuto událost úřad Ministerstva životního prostředí.

Info: Nicole Hovorková, tisková mluvčí HZS Jihočeského kraje 

-wap-

Sdílet